Een goede beslissing


‘Verhuis je geld!’ klinkt zo simpel, maar is het dat ook? Bij mij heeft het best een tijd geduurd voor ik de overstap maakte en mijn geld ‘verhuisde’ naar een andere bank.
Al langere tijd spaarde ik bij verschillende banken. Eerst om een hogere rente te krijgen en uit veiligheidsoverwegingen om mijn spaargeld te spreiden. Later omdat ik bepaalde banken sympathieker vond en meer verantwoord vond werken. Af en toe overwoog ik ook mijn betaalrekeningen bij een andere bank onder te brengen, maar dat was emotioneel moeilijker en ingewikkelder. Omdat ik een eigen bedrijf heb ging het om een particuliere rekening én een zakelijke. Het leek een heel gedoe en het maakte me ook wat onzeker.

Uiteindelijk hakte ik de knoop door, vooral door alle publiciteit rond de kredietcrisis. Het werd me duidelijk dat een aanzienlijk deel van die crisis is  veroorzaakt door banken. En dat ik, door mijn geld daar te ‘stallen’, medeverantwoordelijk was en zou blijven door het daar te laten. Een onaangename gedachte die uiteindelijk hielp om niet alleen mijn spaargeld, maar ook mijn betaalrekeningen weg te halen bij de bank die ik inmiddels als een ‘foute’ bank was gaan beschouwen. 
Voor alle duidelijkheid, het ging me niet om klantvriendelijkheid en service, want daar was ik redelijk tevreden over. Belangrijker waren verkeerd bonusbeleid, risicovol beleggen, investeren in hedgefunds, milieuonvriendelijke projecten etc.

Veel informatie over wat banken doen (en nalaten) vond ik in kranten en op internet bij o.a. de Eerlijke Bankwijzer, een site waar je goed onderbouwde vergelijkingen vindt van de twaalf grootste Nederlandse banken. Over onderwerpen als mensenrechten, dierenwelzijn, wapens, duurzaamheid en natuur. Sinds 1 juli 2010 is daar het bonusbeleid bijgekomen. 
Via de Eerlijke Bankwijzer kan je bovendien vrij eenvoudig een protestmail aan je eigen bank sturen als je hebt ontdekt dat ze op een bepaald gebied niet doen wat je zou willen. Ook wordt uitgebreid uitgelegd hoe je kunt veranderen van bank.
Anderhalf jaar geleden waagde ik de overstap. Het had inderdaad wel wat voeten in de aarde, maar eigenlijk viel het reuze mee. Zowel zakelijk als privé bankier ik nu bij banken die meer aanspreken, die waarden en normen hebben die meer overeenstemmen met de mijne dan bij de bank die ik eerst had. 
Het bevalt prima en ik voel me er stukken beter onder. Ik kan het iedereen van harte aanraden: Verhuis je geld!

Hanneke van Veen

Advertentie

Een Reactie op “Een goede beslissing


  1. Goed initiatief! Het verhuizen van je spaargeld is tegenwoordig zo gebeurd en als een grote groep mensen deze stap zet, zullen beleidsbepalers bij de grootbanken zeker achter hun oren gaan krabben. Het verdwijnen van spaargeld naar de concurrent kan tenslotte zo maar gevolgen hebben voor de hoogte van hun bonus… 😉

    Met het “verhuizen” van mijn betaalrekeningen (ook ik heb zowel particuliere als zakelijke rekeningen) heb ik eerlijk gezegd wat meer moeite. Het zou zo veel makkelijker zijn als je bij een bankwijziging het rekeningnummer mee zou kunnen nemen. De kosten (nieuw briefpapier laten drukken) en “het gedoe” (doorgeven van het nieuwe nummer aan -tig instanties) houden mij eerlijk gezegd tegen. Ik denk dat dit een drempel is voor veel mensen. Is hier niet iets op te verzinnen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.