Sjoemelende bankiers? Kom nou!

De afgelopen dagen hebben allerlei sites en kranten, zoals NU.nl, De Telegraaf en Volkskrant, bericht over “sjoemelende bankiers”,  allemaal braaf een ANP bericht overnemend. Maar omdat een ANP-medewerker het gedrag van bankiers “sjoemelen” noemt, hoeven al die kwaliteitsmedia dat toch niet zonder slag of stoot over te nemen?

Sjoemelen is: het niet zo nauw nemen met bijvoorbeeld de boekhouding, niet helemaal eerlijk zijn. Sjoemelen is niet iets waarbij je direct denkt aan misdadigheid en gevangenisstraf. Toch gaat het er hier wel degelijk om. Zoals hier eerder bericht, gaat het om grootschalige, wereldwijde misleiding, oplichting en fraude, waaraan grote Engelse banken, maar ook bijvoorbeeld de Rabobank, zich schuldig zouden hebben gemaakt. Vervolging is al ingesteld, ook tegen onze voormalige Triple A Rabo.

Toch blijven Nederlandse media het over sjoemelen hebben, een beetje knoeien met de cijfers. Kom nou! Zijn de dames en heren journalisten zich wel bewust van de omvang van dit zoveelste schandaal? Het gaat om honderden miljarden, alleen al in Europa, bijvoorbeeld door verkeerde hypotheekrentes te berekenen op basis van gemanipuleerde Euribor rentes. Dacht u anders dat Royal Bank of Schotland voor meer dan 230 miljoen dollar zou hebben geschikt?

De Engelsen zijn razend, terecht. De media staan er vol van. En het lijkt erop dat de zaak daar op het hoogste niveau wordt aangepakt. Maar hier in Nederland maken we ons niet druk over een beetje gesjoemel van onze eigen Rabobank. Waarom zouden we, we zijn niet anders gewend, toch? We zijn inmiddels murw gemaakt, en maken ons liever druk over… Ja, waarover eigenlijk?

Advertentie

Een Reactie op “Sjoemelende bankiers? Kom nou!

  1. Pingback: Sjoemelende bankiers? Kom nou! « Rob van Eeden blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.