Maar hoe kies ik een betere bank?

Vooraf: Inmiddels zijn Rapportcijfers van Nederlandse spaarbanken verschenen, die goed kunnen helpen bij het kiezen van een bank, evenals onderstaand artikel.

Al tijden weten we dat veel rekeninghouders en spaarders bij banken worstelen met de vraag of ze bij hun huidige bank willen blijven, en als ze dan weg willen, welke andere bank ze het beste kunnen kiezen. Hier en elders op internet zijn allerlei websites met overzichten, rapporten en vergelijkingen te vinden, maar dat maakt het kiezen niet makkelijker. Ons bereiken steeds meer signalen dat de gemiddelde bank-klant ‘door de bomen het bos’ niet meer ziet.

Om daar een eind aan te maken, werken Hanneke en ik nu hard aan een beoordeling van de 15 belangrijkste spaarbanken van Nederland. We publiceren binnenkort een rapport waarin de veelheid aan gegevens over die banken op een overzichtelijke manier wordt gepresenteerd, waardoor je, zeg maar, in één oogopslag kunt zien wat de score is van banken als het gaat om twee cruciale vragen:

 • Wat doen ze eigenlijk met mijn geld? Waarin wordt geïnvesteerd, hoe risicovol zijn de beleggingen met spaargeld; hoeveel schade wordt er al of niet mee aangericht aan mens, natuur en milieu? En hoeveel bonussen betalen de bankiers zichzelf uit van ‘ons’ geld?
 • Hoe gaan ze om met mij als spaarder? Hoeveel rente krijg ik bij die bank op verschillende spaarvormen, verlagen ze de rentes stiekem. Is het aanbod overzichtelijk etc?

Het is nog even hard werken de komende dagen, maar we hopen hiermee de volgende week naar buiten te komen: rapportcijfers voor Nederlandse banken, op grond van gedegen onderzoek en ervaring.
We houden u op de hoogte!

Hanneke van Veen & Rob van Eeden

Advertentie

34 Reacties op “Maar hoe kies ik een betere bank?

  • Eerlijke bankwijzer is prima, maar ook eerlijke banken ‘komen voort’ uit zwarte banken.
   bijvoorbeel SNS -> ASN; ik weet niet hoe dat met Triodos gesteld is.
   Ben er wel helemaal voor – je moet toch ergens beginnen?!

   • Wist niet dat de ASN Bank ook eens een zwarte bank was ben sinds jaren
    een tevreden spaarder de rente is sinds kort verhoogt van 2.3% naar 2.4%
    het is wel is waar weinig maar misschien wordt het met de velen reacties beter

  • Beste Hanneke en Rob,

   Als ik zie hoe mensen hier reageren zou je naast jullie onderzoek ook een hele goede review site kunnen opzetten waar mensen verschillende facetten van hun bank kunnen beoordelen zoals dienstverlening en bereikbaarheid, consistentie van beleid, informatievoorziening (krijg ik de beste rente die jullie bieden bijvoorbeeld). Je kunt deze verschillende onderdelen laten beoordelen in punten (of sterren) én de mogelijkheid bieden om daar commentaar bij te zetten.

   Breng dit stelsel van beoordeling samen met achtergrond onderzoek dat jullie doen en/of waarbij jullie putten uit andere bronnen (zoals kreditwaardigheid, hoogte van de rente, waarin wordt er belegd, hoe is het personeelsbeleid, hoe is de rol van de bank in de samenleving) en je krijgt een mooi divers beeld van de banken. Dat bestaat dan uit een totaal oordeel, een weging van al deze informatie, en inzicht op detail zodat ieder zijn/haar eigen nadruk kan leggen.

 1. Het zou goed zijn als er een bank in Nederland die aan de hoogste eisen voldoet en waar ruim toezicht is. Normale kosten, goede servece, geen bonussen, geen geld belegd in dingen die slecht zijn voor ons milieu, nooit in wapens e.d. Een door en door nederlandse bank met direkteuren met normale salarissen. Iedereen moet werken voor zijn geld maar waarom moeten hun zo veel verdienen. Een nieuwe bank misschien zodat we massaal over kunnen stappen.
  Pas dan zullen de andere banken zich aanpassen of omvallen. Geen steun.
  En het is belachelijk dat wij hogere kosten betalen, geen rente krijgen, de dagelijkse dingen duurder worden en hun geen straf krijgen. Wanneer komt er weer recht in Nederland!!!!!

 2. We gaan langzaam met zijn alle naar de klote, en we kunnen er niets tegendoen.
  In denHaag hebben ze er ook geen boodschap aan dat Jan met de Pet naar de klote gaat.

 3. Het zou goed zijn om aan het grote graaien van o.a. de banken een eind te maken.
  Wil graag weten hoe dan te sparen, welke banken zijn wel betrouwbaar .Elke bank beloofd de beste rendementen te geven maar ik vertrouw er geen een meer.
  Het zou goed zijn als de politiek zich er eens mee bemoeide en controleerde.
  Er moet een einde komen aan de banken maffia.

   • Wij hebben 6 jaar geleden bij de abnamro een lijfrente die vrijkwam van 60.000 euro gestort,er is mij toen verteld en in het contract opgenomen dat we konden rekenen op 6.75%,we zouden dus 4,050,00 euro ontvangen.maar omdat wij het geld niet direkt nodig hadden,hebben wij besloten ca. 2,800,00
    per jaar op te nemen , en zouden wij na afloop van de termijn van 10 jaar kunnen rekenen op minimaal het gestorte bedrag.
    We krijgen nu bericht dat er nog maar 19.000,00 euro over is.
    Op onze vragen waar het geld gebleven is krijgen wij geen antwoord van de bank,en ook niet van KIFIT,we overwegen nu om via de rechter antwoord te krijgen.
    Misschien zijn er nog meer gedupeerde klanten van ABN.

 4. Ook onze ‘betrouwbare’ overheid laat de bankcultuur gewoon bestaan. Het MOET veranderen, misschien net als in Tunesië en Egypte van onderop.
  WIJ, burgers, moeten zo woedend worden dat we kunnen ingrijpen. Maar daarvoor is nodig dat hééél veel burgers weten wat er aan de hand is.
  Er moet dus hééél veel over gepubliceerd worden en ook heel duidelijk, waardoor Jan en alleman snappen dat het fout gaat en dat er iets moet gebeuren. Jullie maken een begin, gelukkig, maar het is nog steeds te weinig. Er moet GESCHREEUWD gaan worden.
  Ook ik weet niet hoe dit aan te pakken, net als velen met mij.
  De mensen die geloven dat alles weer goed gaat moeten wakker geschud worden. Beginnen jullie daarmee, en zoek naar nog meer wegen, zodat er volgers en medestanders komen.

 5. Ik heb met heel hard werken wat euro’s gespaard en bij de ING op een spaarrek. gezet.
  Is het beter en veiliger om je spaarcentjes thuis te houden????
  Je zit dan weer met evt. inbraak.
  Misschien een kluis aanschaffen??

 6. Laten wij de ABN-AMRO bank als staatsbank houden, als een referentiebank. Wij hebben er immers al geld in gestoken, dat helaas toch niet meer geheel terugbetaald kan worden.
  En laten wij (lees: ‘de staat’) er dan toezicht op houden dat met ons geld niet roekloos gegokt wordt. Dan maar wat minder rendement! “Better safe than sorry!”

 7. Als we kiezen konden de bank of het loonzakje dan pas is er iets om over na te denken voor de banken .want dan gaat het ze geld kosten, nu ben je verplicht om je loon via de bank te ontvangen. dat heeft de overheid mooi geregeld dus graait het kapitaal rustig verder de overheid kijkt en doet rustig mee want die verdienen er ook aan. Maar dat staat niet in een verkiezing programma. Je moet als overheid toch je wachtgeld veilig stellen.Na 12 jaar is de buit binnen, wie heeft het zo riant? niet jan met de pet .die knijpen we af. De Romeinen wisten het al geef ze brood en spelen en je bent klaar.

 8. Pingback: Rapportcijfers 15 NL spaarbanken | verhuis je geld!

 9. Heb onlangs bij verschillende banken informatie gevraagd, bij triodos en West friesland , enz.enz.
  Deze doen alléén spaarbanken, geen betaalrekening, daar heb ik dan niets aan.
  Ik vind ook de kosten voor een betaalrekening absurd, er is totaal geen service meer en hanteren allemaal hetzelfde principe.
  Er valt dan niets te kiezen, wij worden via de overheid gedwongen een betaalrekening te hebben voor ons loon en daar mogen we dan dik voor betalen.
  Voor één pasje 4 euro per kwartaal, voor de partner nog eens 10,95 per jaar, 5 Euro voor een overschrijkaartenboekje en ook voor de enveloppen, ik heb nooit om een bank gevraagd en als je klaagt antwoorden ze , ga maar internetbankieren…… mag ik dat ook nog zelf bepalen?
  En trouwens , dat kost ook geld.
  Legale oplichters zijn het, samen met verzekeringsmaatschappijen.
  Ik kots ervan.

  • Beste Elisabeth,
   Er zijn inderdaad spaarbanken zonder betaalrekening, maar Triodos Bank en ASN Bank en Friesland Bank hebben WEL een betaalrekening met pasje etc. etc. De laatste twee banken geven zelfs rente op de betaalrekening.
   Ik kan echt niet begrijpen dat men dat bij banken niet vertelt, als je ze om informatie vraagt.
   Rob van Eeden

 10. Waarom is er geen bank die geen “kosten” berekenen voor het lenen van ons geld. Cartel? Ook de “goeie” banken rekenen die tientallen euro’s per jaar. En trap niet in het smoesje dat betalingsverkeer kosten met zich meebrengen, ze verdienen waanzinnig veel geld met ons (aan hun geleend) geld. Vroeger was het niet nodig, dus zeker, door alle automatisering en internetloketten, ook nu niet. Zolang er geen bank is die geen kosten (in werkelijkheid winst) op mij afschuiven verhuis ik niet.

 11. Een paar jaar geleden heb ook ik de overstap gemaakt naar Triodos.
  Zeker is het ook bij deze bank zo dat ik als klant kosten heb, maar de integere wijze waarop zij met het geld omgaan en waar zij het in investeren geeft me al een 100% beter gevoel dan ik bij mijn vorige bank had.
  Mijns inziens een hele grote stap in de goede richting.

 12. Waar het om gaat is om de geldhoeveelheid bij slechte banken te verminderen. Dit neemt macht weg bij de absolute machthebbers op deze aarde. Het is echter heel moeilijk om te bepalen wat goede banken zijn. Dit moeten banken zijn die op geen enkele manier gelieerd zijn aan met name de systeembanken (ABN, ING, Rabo, SNS, Aegon). Hoe weet je dat?
  Ik denk dat het ook een goed idee is om flink wat cash thuis te hebben op redelijk veilige plaats(en), zeg enkele duizenden euro’s. Als iedereen dit doet, is dit ook een behoorlijk wapen. Ook heel belangrijk is om geen leningen/hypotheken aan te gaan, want daarmee zou de geldhoeveelheid ook toenemen.
  De ultieme oplossing is om geld als zodanig volledig te negeren. Dat is uiteraard zeer onpraktisch en nauwelijks mogelijk. Maar je zou meer kunnen ruilen, minder kopen, etc.

 13. Zeven jaar geleden al overgestapt naar Triodos, perfecte bank met gezond verstand en een gezonde moraal, is hard nodig momenteel om uit het moeras te komen met elkaar. Mensen, zie alsjeblieft eens in hoe ontzettend belangrijk het is dat iedereen zijn geld, al hoe weinig het ook is, onderbrengt bij een fatsoenlijke bank! Als iedereen dat zou doen is het gauw gedaan met de wantoestanden. En leg je er dan ook gewoon bij neer dat je een iets lagere rente krijgt voor de meesten gaat dit om hooguit enkele tientjes per jaar, een koopje voor een stukje betere wereld en een schoner geweten…) Over rente valt trouwens ook nog heel wat te zeggen, zie onder andere het voortreffelijke boekje van Strohalm hierover.

  Oh ja, en het overstappen is het simpelste wat er is, formuliertje van 1 A4, dat is alles, de rest wordt automatisch geregeld.

 14. je kunt niet storten op je betaal rekening bij de triodos
  je kunt het via het gwk doen kosten 2,5% van het te storten bedrag
  vrij duur en voor mij betekent dit dat het niet zo’n goede bank is om
  dat ze dit niet goed geregeld hebben met andere banken en het gwk
  je kunt als zakelijke klant wel storten via de Rabobank als particulier niet ik overweeg toch weer over te stappen naar een andere bank waar ik wel kan storten op de eigen betaal rekening.
  je kunt wel pinnen als gast via andere banken en niet storten als gast via
  andere banken
  heel vreemd niet logisch

 15. Pingback: Wat weerhoudt je van glokaal bankieren? | verhuis je geld!

 16. ASN Bank, SNS, BLG Wonen en RegioBank zijn handelsnamen van de Volksbank N.V. Deze merken vallen onder de bankvergunning van de Volksbank N.V. Het geld op je rekeningen bij ASN Bank, SNS, BLG Wonen en RegioBank wordt bij elkaar opgeteld. Al dat geld samen is tot maximaal € 100.000 gegarandeerd. Met andere woorden: ASN is niets meer dan een Merk/Marketing naam om geld in de markt op te halen voor de SNS bank. Als de SNS failliet gaat, gaat ASN mee.

 17. Pingback: VjG-actueel: Wat vinden we van #witwasING? | Verhuis je Geld

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.