Stappenplan

Vooraf
Er zijn allerlei redenen om van (spaar)bank te veranderen. Een hogere rente is voor veel mensen de reden, maar het kan ook zijn dat u uw spaargeld wilt verplaatsen, omdat u het niet eens bent met het beleid van uw huidige bank. Te denken valt aan hoge bonussen, investeren in wapenindustrie, dierenwelzijn, klantvriendelijkheid e.d.
Hoe dan ook, het is minder werk dan u denkt. Hieronder vindt u de stappen die u kunt zetten om uw spaargeld zo snel en zo goed mogelijk over te brengen naar de spaarvorm of (spaar)bank van uw keuze.

Indien u bij uw huidige bank wilt blijven voor wat betreft uw betaalrekening en uitsluitend uw spaarrekening(en) en/of deposito’s  wilt verhuizen naar een andere bank dan kunt u sneller door dit Stappenplan gaan. Uw huidige betaalrekening blijft u dan gebruiken als tegenrekening waar vandaan u het geld kunt storten.

1. De allereerste stap is na te gaan welke (spaar)rekeningen u op dit moment heeft en wat de actuele rentes op de verschillende rekeningen zijn. Houd rekening met het feit dat er bij het opheffen van bepaalde rekeningen boetes betaald moeten worden indien u eerder dan de afgesproken periode opzegt. Dit gaat op bij zogenaamde basis/bonusrekeningen en bij alle deposito’s.
Het is dan soms slimmer te wachten tot die periodes om zijn en u boetevrij geld kunt opnemen en verplaatsen. Andere rekeningen kunt u eventueel wel al verplaatsen naar de nieuwe bank van uw keuze.

2. Kijk voor een vergelijking van alle spaarmogelijkheden op de Rentemeter, de Toprentemeter, de Deposito-meter en in de rubriek Alle banken en/of op de Sparenpagina en de Duurzaam Sparenpagina.
Daarna kunt u berekenen hoeveel winst u jaarlijks kunt behalen met de Spaarwinstcalculator. De (eventuele) winst is per jaar, maar als u de rekeningen aanhoudt (bijvoorbeeld met deposito’s) krijgt u de spaarwinst voor elk jaar opnieuw. Inmiddels is de Spaarbank-meter verschenen, ook handig bij het kiezen.

3. Controleer of de (spaar)bank of spaarvorm die u vond echt bij u past. Nu gaat het niet over de hoogte van de rente, maar over normen, waarden, investeringen, milieu, wapenhandel, bonusbeleid, dierenwelzijn klantvriendelijkheid en nog veel meer. Als dat voor u belangrijk is, tenminste. Kijk daarvoor vooral op de Eerlijke bankwijzer.
Kijk ook eens rond op deze site. Hier vindt u naast informatie over het overstappen ervaringen en reacties van spaarders die dit overwegen of al gedaan hebben.

Maak nu de definitieve keuze en houdt rekening met het depositogarantiestelsel. U mag per persoon, per bank een ton sparen en dat is inclusief de opgebouwde rente. Als u (en uw partner) een en/of rekening nemen dan geldt het dubbele bedrag, dus 200.000 euro. Meer hierover kunt u lezen in de rubriek Veiligheid.
Bij een faillissement van een bank kan een eventuele hypotheek (bij diezelfde bank) worden verrekend met de spaartegoeden en tegoeden op uw betaalrekening. Uw spaargeld ergens anders stallen is dan altijd veiliger.

4. Als u helemaal weg wilt bij uw bank leest u verder. Als u uw betaalrekening wilt aanhouden kunt u direct naar punt 5.
Als u een nieuwe bank hebt gekozen voor uw betaalrekening, kunt u helemaal zelf overstappen of de Overstapservice gebruiken.
Als u het zelf doet is dat een flinke klus, maar u bent uiteindelijk binnen redelijk korte tijd klaar. Maak een lijst van alle vaste betalingen (huur, vaste lasten, hypotheek, automatische betalingen, periodieke giften, etc.) en stel deze instanties op de hoogte van uw nieuwe bankrekeningnummer. Machtigingen moeten gewijzigd etc. Hetzelfde geldt voor alle instanties en personen van wie u geld ontvangt, stel ook hen op de hoogte van uw nieuwe rekeningnummer.

Als u dit allemaal  te lastig vindt kunt gebruik maken van de Overstapservice. Dat is een gratis service van de gezamenlijke banken. Gedurende een periode van 13 maanden worden alle betalingen automatisch naar uw nieuwe bankrekeningnummer overgeboekt en instanties worden op de hoogte gesteld. Uw oude rekening kunt u direct na ingaan van de Overstapservice opzeggen, dat voorkomt dubbele kosten. Vaak helpt de nieuwe bank u ook bij het overstappen of de Overstapservice, zoals de ASN.

5. Indien u geen reden zag van spaarbank te veranderen, maar wel een betere spaarvorm heeft gevonden bij uw eigen bank, dan is het helemaal eenvoudig. Meestal is één telefoontje of e/mail naar de bank voldoende. Alle benodigde formulieren etc. worden u toegezonden. Even invullen en opsturen en het gewenste bedrag wordt door de bank van de betaalrekening overgeboekt naar de nieuwe spaarrekening.
Als het om een nieuwe deposito gaat (altijd met een vaste looptijd) is het aan te raden de vervaldatum ergens noteren en een paar weken voor die datum opnieuw te kijken naar de actuele renten op de diverse websites (zie bij 2.) en dan te verlengen of op te zeggen. Een deposito tussentijds opzeggen en het geld ergens anders onderbrengen heeft alleen zin als de opbrengst uiteindelijk hoger is dan de boete die je moet betalen bij vroegtijdig stoppen. Dus goed informeren!

6. Indien u alleen een spaarvorm bij een andere bank kiest, bericht dan die bank (per telefoon, e/mail of brief) wat u wilt. Via internet is dit meestal het makkelijkst, omdat online een formulier kan worden ingevuld. In sommige gevallen krijgt u dan nog een aanvraagformulier thuisgestuurd. Meestal moet er ook een kopie van uw paspoort/identiteitsbewijs (maak er meteen een paar, altijd handig) worden opgestuurd. Stuur alles per post op in de meestal bijgevoegde, gefrankeerde envelop.

6. Zodra u bericht heeft ontvangen van uw nieuwe spaarrekening of deposito, met een toegekend nummer, geeft u (schriftelijk, telefonisch of via internet) opdracht het saldo van uw oude spaarrekening over te maken naar uw nieuwe spaarrekening. Soms kan het alleen via uw betaalrekening.
U kunt de oude spaarrekening opheffen, maar het hoeft niet. Leeg laten staan tot er misschien wél een aantrekkelijke rente wordt uitgekeerd, kost meestal niets.

7. Gefeliciteerd! U heeft nu eindelijk gedaan wat u (misschien) al tijden uitstelde. Veel plezier met de behaalde spaarwinst!

8. Maak een overzicht van al uw spaarrekeningen en deposito’s en bewaar dit goed. Noteer de naam van de rekening, het rekeningnummer, de naam van de bank, het rentepercentage en bij deposito’s ook nog de hoogte van het bedrag, de vervaldatum en de hoogte van de boete bij eerder stopzetten er bij. Zeker met internetrekeningen is dit handig om te doen voor het eigen overzicht, boekhouding en de jaarlijkse belastingopgave.

En… vergeet niet u te abonneren op de Nieuwsbrief Sparenpagina’s, de Attenderingsservice, Nieuwsflashes en/of Mijn Spaarrente, waarmee u altijd op de hoogte bent van veranderingen van de rentes van de door u gekozen spaarvormen.
Want sparen betekent: eens in de paar maanden (op zijn minst) de zaken weer eens goed nalopen.

Advertentie

4 Reacties op “Stappenplan

  1. Bij de meeste banken moet je ook een betaalrekening openen ,wat dus inhoud dat je niet bij de ene bank de spaarrekening hebt en bij de andere bank de betaalrekening

  2. Pingback: Spaarbank-meter populairst | verhuis je geld!

  3. Pingback: ‘Overstap gaat met gemak’ | verhuis je geld!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.