Bericht van een aarzelende overstapper

(Column door Marieke Henselmans)
Het is 15 jaar geleden dat ik samen met toen 10-jarige zoon een schaatstocht reed. Een mijlpaal, want er gingen jaren van investeren aan vooraf. ‘s Winters zorgen voor passende noren, en vooral elke vorstperiode onmiddellijk gáán. Schaatsen onderbinden, aanmoedigen, meters maken en dan op een mooie dag zo’n tocht rijden. Gedenkwaardig om nog een reden. Midden op de stille plas draaide zoon (die voorop reed) zich om en vroeg: “Gaat het mam?” Keerpuntje. Na jaren moederen en zorgen blijkt zo’n kind zich te bekommeren om jóu.

Afgelopen week was er weer zo’n moment. Het kind van toen is een afgestudeerde en stoer werkende man, die kranten leest en nadenkt over  de wereld. We kwamen te spreken over de ING-bonussen. Ik heb steeds opnieuw moeite te geloven dat dergelijke lompheid bestáát. Banken zijn mede oorzaak van de creditcrisis, moesten gered worden met miljarden belastinggeld, en verdubbelen doodleuk met die bonussen hun al krankzinnige salaris, terwijl de pensioenen niet omhoog kunnen. Toen ze hierover uitleg moesten geven aan de Tweede Kamer vertelden ze dat het volgens de regels is, dat het niet anders kan en hun beloning internationaal gezien niks voorstelt. En tussendoor zaten ze ongegeneerd te schateren. Ze geven ons gewoon de middelvinger. En na dagenlange protesten “blijken ze onvoldoende te hebben ingeschat welk signaal van de bonus uitgaat naar de samenleving.”

Ik voelde me ooit thuis bij het giroblauw en bezorgde de voormalige Postbank drie nieuwe klanten, namelijk onze zonen.
“Ik ga maar eens van bank veranderen!” zegt zoon, “Ik ben er nu wel klaar mee.” Zie je niet op tegen het gedoe, vraag ik slapjes. “Ach wat”, zegt hij “hoe moeilijk kan het zijn? Ik ga wel eens kijken bij www.eerlijkebankwijzer.nl.” Op die website kun je banken vergelijken qua transparantie, verantwoording, milieubeleid, bonusbeleid, en of ze zaken doen met dictatoriale regimes en/of investeren in wapens. Weer loopt hij voorop en kijkt om of ik volg. Hij heeft gelijk! We kunnen stemmen met onze voeten. Overstappen of tenminste spaargeld onderbrengen bij een bank die z’n klanten niet schoffeert.

Deze column van Marieke Henselmans verscheen ook in het AD van 26-3-2011
Meer van (be)spaar-expert Marieke is te vinden op:
www.bespaarboeken.nl en twitter.com/Mariekebespaart

Advertentie

Een Reactie op “Bericht van een aarzelende overstapper

  1. Pingback: ‘Al dat moois om de hoek, maar we zien het niet eens meer’ | ronjakool's Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.