Nieuwe bank (kredietunie) voor MKB?

Nu publiceerde dit weekend het volgende bericht:

Oud-bankiers willen nieuwe bank voor MKB
Vijf voormalig bankiers, voornamelijk afkomstig van de Rabobank, willen een nieuwe leenbank oprichten voor het klein bedrijf. Dat schrijft het Financieele Dagblad. De bankiers zijn teleurgesteld door het winstbejag in het huidige bankwezen. ‘Nu draait alles alleen nog om aandeelhouderswaarde of hogere winst’, zo zeggen de initiatiefnemers in het FD. De bankiers maken zich vooral zorgen over de kleine bedrijven, die nu veelal buiten de boot vallen bij de banken.

 Kredietunie
Kredietunies bestaan al sinds 1934 in onder meer de Verenigde Staten. Het zijn spaar- en kredietverenigingen die per bedrijfstak, consumentengroep of regio worden georganiseerd. Het idee achter bijvoorbeeld een kredietunie voor bakkers is dat een gepensioneerde bakker de ondernemerskwaliteiten van een startende bakker beter kan inschatten dan een bank. Hierdoor zullen kleine bedrijven en starters eerder leningen kunnen krijgen.

Hobbels
De oud-bankiers zijn al in gesprek met vakverenigingen zoals de Bovag en willen volgend jaar de eerste kredietunie starten. Er zijn echter nog wel wat hobbels op de weg. Zo is er onder meer een vergunning nodig van de Nederlandsche Bank (DNB). Ook moet er op een of andere manier een buffervermogen komen.

Advertentie

Een Reactie op “Nieuwe bank (kredietunie) voor MKB?

  1. ik heb u enige tijd geleden al eens geschreven over de onleesbaarheid van uw teksten in het zwart en zelfs oranje op een blauwe ondergrond.
    U heeft zich tot dusver van mijn kritiek èn die van anderen (ik heb ze gelezen) niets aangetrokken. Ik ga dus geen poging meer doen en zal over enige tijd wel weer eens checken of er iets ten goede veranderd is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.