Geeft SolarCoin stabiliteit?

Solarcoin -uitsnede
Met een nieuwe munt kun je sinds kort de opbrengst van je zonnepaneel verhandelen: de SolarCoin. Wereldwijd is al bijna voor elf miljoen euro in omloop. Het is een munt die functioneert zonder toezicht van een centrale bank en de initiatiefnemers verwachten dat de waarde verveelvoudigt.

Per megawattuur

Het is net als de bitcoin, een digitale munt, maar er zijn blijkbaar ook fysieke exemplaren in omloop (zie foto). Een artikel op de Vlaamse website Mondiaal nieuws vertelt hoe de SolarCoin werkt. Bezitters van de munt hebben een of meer zonnepanelen en registreren deze bij de SolarCoin Foundation. Elke megawattuur levert het bedrag van 1 SolarCoin op.

Angst voor waardestijging

De aangeleverde gegevens worden gecheckt via blockchains. Dat is een systeem waarmee de financiële sector de waarde van data verifieert, zie deze pagina op Wikipedia. Er is geen centraal toezicht op de munt, de bezitters zullen dit zelfsturend moeten regelen. De initiatiefnemers verwachten dat de munt twee tot driehonderd keer meer waard wordt. Dat lijkt mooi, maar een dergelijke stijging geeft ook veel onzekerheid en kans op speculatie.

Zekerheid over rendement

Tegelijk kan de munt voor bezitters van een zonnepaneel juist meer zekerheid geven overHand uit computer krijgt geld -uitsnede het rendement van hun investering. En er wordt gezegd dat de SolarCoin bij toenemend gebruik van zonne-energie kan uitgroeien tot een equivalent van de vroegere gouden standaard. Daarmee zou de munt een ijkpunt worden voor de wereldeconomie.
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.