KPMG rapporteert over voorstel Ons Geld

kpmg-rapport-soeverien-geldGaat IJsland voorop in vernieuwing? Misschien wel nu de regering van dit land opdracht heeft gegeven tot een onderzoek naar het onderbrengen van geldschepping in publieke handen. Het onderzoek is gedaan door het internationale adviesbureau KPMG en het rapport is officieel in ontvangst genomen door de premier van IJsland.

Geen waardeoordeel

Het belangrijkste nieuws is eigenlijk dat een boekwerk van veertig pagina’s serieus ingaat op alle aspecten van ‘soeverein geld’ (SM). Dit is de vakterm voor het onderbrengen van geldschepping in publieke handen. Het rapport spreekt geen waardeoordelen uit en doet ook geen aanbevelingen, maar pleit wel voor verder onderzoek ten behoeve van de stabiliteit van het financiële systeem.

Politiek klimaat

Organisaties als de International Movement for Monetary Reform en Positive Money beschouwen het rapport als een erkenning voor hun streven. Behalve een theoretische beschrijving en een bibliografie, bevat het rapport ook een beschrijving van het politieke klimaat van SM in IJsland, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten en Zwitserland.

Debat in parlement

En zowaar: op pagina 22 gaat het over Nederland. Nadat door Ons Geld ruim voldoende handtekeningen waren verzameld, debatteerde het Nederlandse parlement op 16 maart 2016 over SM, waarbij vijf van de elf politieke partijen steun gaven aan het initiatief. Het voorstel tot een WRR-onderzoek werd gedaan door de Kamerlenden Omtzigt en Merkies.

VjG-kort

  • de economische revolutie waarvoor zo hard wordt gestreden gaat al vanzelf, zegt het Britse blad Yes Magazine. En nu maar hopen dat de machthebbers dit niet merken, misschien moeten we dat zwoegen er nog even in houdenapple-beetje-belasting
  • in het Britse parlement is een voorstel aangenomen voor een eerlijke belastingwetgeving. Met verwijzing naar de Ierse deal van Apple stemde een aantal conservatieve Lagerhuisleden vóór. De Europese Commissie legde Apple onlangs een naheffing op omdat het bedrijf maar een ‘beetje’ (zie cartoon) belasting had betaald. (bron: QuietMike)
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.