Liefde voor geld vraagt versimpeling

Iedereen is verzot op geld – zo doet de ratrace om ons heen vermoeden. In de financiële sector word je geacht meer van geld te houden dan van de klanten die het komen brengen. Tot de initiatieven die dit willen ombuigen behoort de Vereniging voor Financiële Versimpeling.
Geld hart -uitsnede.jpg

Kiem gelegd

Mede-initiatiefnemer Joyce Velu zegt op de website van Nederland Kantelt dat de kiem is gelegd voor een andere samenleving: “De vernieuwers zijn er, de wil is er en de noodzaak. Wij hebben een groep financiële vernieuwers bij elkaar gebracht en samen het financiële systeem gediagnostiseerd.”

Zicht op de klant kwijt

ratraceDaaruit is naar voren gekomen dat de financiële sector is losgezongen van de reële economie, onmogelijk complex is geworden en het zicht op zowel de klant als de langere termijn kwijt is. Ook zijn binnen de sector opvallend veel masculiene waarden vanzelfsprekend geworden, zoals: risico, hardheid, competitie en winst. Het publiek gaat er ten onrechte van uit dat bankiers zelf weten wat ze doen en dat de politici de boel in de gaten houden.

Compassie en kansen

De omslag moet worden gemaakt met een nieuwe set waarden, zoals dienstbaarheid, rechtvaardigheid en liefde. Meer concreet betekent dit het delen van  risico’s, compassie, kansen bieden, openheid, eenvoud, zorg, veiligheid en ruimte. Met deze beginselen wordt gewerkt aan de opzet van een Good Finance Hub in Amsterdam, waar vernieuwende initiatieven zich kunnen vestigen.

Versimpeling

Behalve naar bundeling en facilitering van initiatieven streeft Velu geld-hartook naar meer transparantie. Daarvoor werkt ze samen met Martijn Jeroen van der Linden (Ons Geld) en Igor Kluin (Monyq), voor de oprichting van de Vereniging voor Financiële Versimpeling. Doel is dat bankiers en hun klanten weer gewoon begrijpen waarover ze het met elkaar hebben.

Voorbeeld aan energiesector

Velu: “In de energiesector vindt inmiddels bijna iedereen  -politiek, burgers, mensen die in de sector werken- dat een verandering naar duurzame energiebronnen noodzakelijk is. Dat is in de financiële wereld anders. Na de bankencrisis is daar eigenlijk weinig veranderd. Nog steeds leeft het motto dat de waarde van alles in geld kan worden uitgedrukt. Terwijl bij veel dingen die mensen het allerbelangrijkste in hun leven vinden, dat juist niet mogelijk is”.

Op de website van Nederland Kantelt staat het volledige interview met Joyce Velu.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.