Banken moeten opsplitsen

ANP, 22-10-2011
GroenLinks wil dat banken die zowel een spaarbank als een zakenbank zijn, deze activiteiten scheiden. Dat zei fractievoorzitter van GroenLinks Jolande Sap zaterdag. Sap wijst op de ,,ongelukkige situatie” waarbij banken met spaargeld risicovolle transacties kunnen aangaan. ,,Als ze de mist in gaan zitten ze niet zelf op de blaren, maar dwingen ons belastingbetalers om het op te lossen.” Volgens Sap moeten we terug naar de situatie van begin jaren 90, toen de activiteiten nog gewoon gescheiden waren.

Arie Slob, fractievoorzitter van de ChristenUnie, pleit ook voor een scheiding van de activiteiten als banken via het Europese noodfonds gesteund worden. De partij pleit dan ook voor een salarisplafond en dat de financiële instellingen afzien van bonussen.

GroenLinks wil dat het kabinet erkent dat de huidige crisis niet alleen een verhaal is van falende overheden, maar dat reddingsoperaties voor banken tijdens de financiële crisis landen zoals Spanje en Ierland in de problemen hebben gebracht.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.