Bankiers blijven boel belazeren

Let op! Bankiertje gaat er met je geld vandoor!

Niet alleen Nederlandse bankiers zijn bedreven in de schone schijn ophouden, zoals de verhoren gisteren in de Cie De Wit weer eens lieten zien. Ons lichtend voorbeeld zijn en blijven de Amerikanen.

In de NRC van 8-12-2011 laat Stéphane Alonso zien dat Amerikaanse bankiers van 2007 t/m 2010 maar liefst 11 keer meer staatssteun kregen dan iedereen veronderstelde. Diepgravend onderzoek van persbureau Bloomberg toont dat aan. De gezamenlijke banken kregen die steun in de vorm van zéér voordelige leningen van de Fed met  een rente van – u leest het goed  – 0,01%. En dat voor een totaal bedrag van 7.700.000.000.000 dollar, oftewel 7.700 miljard dollar.

Daarmee bereikten de banken, onder aanvoering van Bernanke twee dingen: ze behaalden 13 miljard extra winst, waarvan het grootste deel naar de grote banken ging. Maar nog belangrijker, de Fed wist door deze extra steun het publieke debat over hervormingen fundamenteel en negatief te beïnvloeden. Strenge hervormingen, zoals het opsplitsen van banken, gingen niet door, omdat niemand (behalve de Fed dan) wist hoe ernstig de situatie eigenlijk was.

Advertentie

2 Reacties op “Bankiers blijven boel belazeren

  1. Zo’n bericht verbaast niet meer echt. En toch geeft het weer een schok. Mede omdat de democratie, waar de Amerikanen zo gek op zijn, in een vreemd licht komt te staan. En we kunnen er donder op zeggen dat het zo doorgaat; niemand die het een halt toeroept. De Amerikaanse politiek intussen maar druk met het verkleinen van het begrotingstekort.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.