Spaarbank-meter, maart 2012, merendeel spaarbanken ver onder de maat!

De afgelopen 10 jaar is het aandeel spaarders dat geld buiten de eigen bank wil onderbrengen gegroeid van 5 naar 33%. Toch blijft het merendeel van de spaarders gewoon zitten bij banken die te lage rentes bieden en/of zaken ondernemen waarmee diezelfde spaarders het niet eens zijn.
De keuze is ook lastig. Wat zijn precies de voorwaarden van de verschillende (maar liefst 550) spaarvormen? Blijft die rente wel zo hoog? Hoe veilig is mijn spaargeld bij deze bank? En als het om de werkwijze van banken gaat is het nog moeilijker. In welke sectoren wordt geïnvesteerd, hoe verantwoord zijn investeringen en welke risico’s worden daarmee gelopen?

Spaarbank-meter helpt afgewogen keuze maken
Op 9 maart 2012 is de Spaarbank-meter gepubliceerd voor iedereen die bewust met spaargeld wil omgaan. (lees  verder onder de tabel)

Spaarbank-meter maart 2012
Uitgebreide gegevens (29 criteria) van vanspaarbankveranderen.nl, homefinance.nl en eerlijkebankwijzer.nl zijn samengevat in één tabel met twee rapportcijfers per bank, te weten:
– Rapportcijfer Spaarrentebeleid. Wat krijg ik als spaarder terug voor mijn inleg?
– Rapportcijfer Waarden & normen. Wat gebeurt er met het ingelegde geld?
Voor het eerst zijn nu ook historische gegevens opgenomen: van rentes over de afgelopen 18 maanden. Ook is bonusbeleid en transparantie van banken onderzocht.

Belangrijkste conclusies voor spaarders
Als eerste valt op dat de meeste Nederlandse spaarbanken matig tot slecht presteren. Voor Spaarrentebeleid scoort bijna de helft tot ver onder de maat. Nog ernstiger is het voor Waarden & normen, waar slechts twee banken een voldoende krijgen. 
Andere conclusies zijn:

 • Slechts één bank scoort voor beide rapportcijfers voldoende of meer: ASN Bank is daarmee de keuze bij uitstek voor spaarders die hechten aan relatief hoge rentes en aan gehanteerde waarden & normen van hun spaarbank.
 • De drie grootbanken ABN AMRO, ING en Rabobank doen het ronduit slecht. Alledrie scoren op Spaarrentebeleid onder de 4 en op Waarden & normen matig. En dat terwijl het overgrote deel van het Nederlandse spaargeld (nog steeds) bij die banken is ondergebracht.
 • Kijk je als spaarder alleen naar consistent hoge rentes, dan is de keus ruim. Voor Spaarrentebeleid halen 10 banken een rapportcijfer tussen 8 en 9,6.
 • Van de 10 koplopers voor Spaarrentebeleid zijn er slechts 4 die ook op Waarden & normen zijn beoordeeld. Spaarders die voor één of meer van deze 6 niet beoordeelde banken kiezen, weten dus niet wat er met hun geld gebeurt. Voor spaarders is dit een spijtige situatie. Wij pleiten ervoor het onderzoek van EerlijkeBankwijzer uit te breiden, in eerste instantie naar banken die hoog scoren op Spaarrentebeleid.

Meer weten? Lees dan het uitgebreide rapport Spaarbank-meter maart 2012 (pdf)

Advertentie

6 Reacties op “Spaarbank-meter, maart 2012, merendeel spaarbanken ver onder de maat!

 1. Ik ben wel benieuwd of er elders in de wereld een (veilige) rekening te openen valt die een hogere rente geeft dan bijvoorbeeld LeasePlan. Duitsland? Zwitserland? Luxemburg? De VS misschien?

  • Dat kunt u zeker doen, maar er zit altijd een valutarisico aan verbonden, want de koersen van euro en die andere valuta waarin u spaart kunnen sterk uiteenlopen. Er zijn momenteel diverse landen waar u veel hogere rente kunt krijgen, bijvoorbeeld Turkije of Nieuw Zeeland en zuid Afrika, maar in feite bent u dan meer risicovol aan het beleggen dan aan het sparen.

 2. Ik wil wel veranderen en heb ASN bank gekeken. De rente is 2,7% en bij 1 jaar vast 2,60. Mijn vraag is hoe het spaarrente beleid is opgebouwd, er staat 7,8. Al verschillende keren gekeken bij diverse banken maar zie uiteindelijk weinig verschil. Graag uitleg.

  • Als u het onderliggende rapport bekijkt, (pdf-file te downloaden) dan kunt u precies zien waaruit het rapportcijfer voor ASN is opgebouwd. Over het algemeen kan gezegd worden dat zij niet de hoogste rentes bieden, maar wel consistent redelijk hoge, en dat ze netjes de markt volgen, geen stuntrentes en later verlagingen.
   Rob van Eeden

 3. Overgestapt voor de r.c. naar Triodos. Aangemeld voor spaargeld bij ASN. Nog niets gehoord (week geleden opgestuurd). Ze hebben het daar kennelijk druk!
  We hebben als consument macht, maar moeten die, en met verstand, gebruiken en niet schromen om stappen te nemen. Ik heb net sinds 14 dagen zonnepanelen en toch bijna 70 jaar oud. Zo, die zit! Het geld wat rondzoemt is van ons en omdat men bij de bank denkt dat die sufferds van klanten het toch niet begrijpen en niks doen krijgen we een koekje van eigen deeg. Stoppen met die hap. Iedereen die denkt aan zijn verantwoordelijkheden te kunnen ontkomen moet gestopt worden. Criminelen moeten als criminelen behandeld worden. Ik heb niet 40 jaar gewerkt om uitgebuit te worden en mijn bestaansnivo te minimaliseren. Oja, nog wat: ouderen kosten geld? Nou kijk maar eens naar die drugverslaafden, comadrinkers, mensen die door hun kwalijke gedrag bij justitie belanden of in de gezondheidszorg omdat ze hun verantwoordelijkheid voor hun eigen gezondheid niet eens willen dragen. 400 euro per dag kost dat toch? Reken maar uit. Hè, hè, dat lucht op. Wat ben ik blij met kritische programma’s, want de overheid is alleen maar met zichzelf bezig en wie zijn “gelijk” kan doordrukken. Ik wens Radar van harte veel succes en bewonder hun inzet. Groeten en veel plezier gewenst met het mooie weer. Dat is voor iedereen en gratis!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.