Politieke partijen voor overgrote deel vaag over banken, bonussen en aanpak kredietcrisis

Persbericht Verhuis je geld! 17 augustus 2012
Vergelijking partijprogramma’s over aanpak kredietcrisis voor a.s.
 Tweede Kamer verkiezingen

De kredietcrisis duurt nu zo’n vijf jaar en heeft wereldwijd enorme impact: economische teruggang, meer werklozen, meer armoede, meer honger en… meer rijken. Banken en andere financiële instellingen hebben een cruciale rol gespeeld in het ontstaan daarvan, maar hebben hun werkwijze nauwelijks veranderd. Ze verhandelen nog steeds speculatieve producten, manipuleren rentetarieven, verhogen salarissen en bonussen. Business as usual!

Men zou verwachten dat alle politieke partijen daarom degelijke, uitgewerkte maatregelen en voorstellen presenteren. Het tegendeel blijkt waar, op een aantal uitzonderingen na. 
Dit is uiterst bevreemdend, want de overgrote deel van de Nederlandse bevolking is woedend over de rol van banken, toezichthoudende instanties, rating agencies enz. Opinieonderzoek wijst dat keer op keer uit.

Om kiezers in de gelegenheid te stellen snel te beoordelen wat elke partij voorstelt op dit gebied, is door Verhuis je geld! een vergelijking gemaakt van de elf grootste politieke partijen die aan de komende verkiezingen meedoen.
De conclusies (1) van die vergelijking zijn:

 • Slechts vier partijen hebben een enigszins uitgewerkt plan om de crisis en de bankensector aan te pakken. Dit zijn SP, GL, PvdA en D66 (in willekeurige volgorde).
 • VVD, CU en PvvD scoren matig tot slecht en hebben slechts op enkele punten voorstellen.
 • De kroon wordt gespannen door het CDA, dat op geen enkel van de onderzochte punten een helder standpunt heeft. Ook PVV, SGP en 50Plus hebben nauwelijks ter zake doende en concrete voorstellen.

(1) Bovenstaande conclusies (en het onderstaande rapport) zijn op 24-8-2012 aangepast, omdat GL een uitgebreider standpunt heeft, dan hier aanvankelijk werd vermeld.

Vergelijking partijprogramma’s kredietcrisis en banken 24-8-2012

Advertentie

26 Reacties op “Politieke partijen voor overgrote deel vaag over banken, bonussen en aanpak kredietcrisis

 1. Van de week een bedrag van 10.000 Euro in contanten besteld bij de RaBo Bank .Dit geld is afkomstig van mijn internet spaarrekening (RABO). Bij het afhalen van het geld werd mij de vraag gesteld wat ik met dit geld ga doen. Aangezien ik dit toch echt prive vind antwoordde ik de dame dat dat haar niets aangaat, waarop de dame antwoordde dat ze hier een notitie van zal maken bij de gegevens. Ik vond dit zo stupide, hebben andere reageerders dit ook al eens meegemaakt en is dit normaal? Voor mij begint dit op een totalitaire communistische staat te lijken waarbij je dag en nacht gecontroleerd wordt. In de begin jaren 60 smeekten ze of ik a.u.b. klant bij hen wilde worden, maar nu 50 jaar later, hebben ze zich ontpopt tot onbeschofte hypocriete oplichters.

  • Klinkt als een standaard vraag bij contante opname boven een bepaalde grens. Zou zomaar kunnen dat het hier om een Wet Ongebruikelijke Transacties-melding gaat. Daarmee worden gegevens verzameld om zwarte geldstromen en andere criminele financiële zaken boven tafel te krijgen. Daar lijkt me niet mis mee, maar als je dat niet weet omdat een bankmedewerker het niet uitlegt, dan komt die vraag wel gek over ja.

  • Ik heb dit ook enige jaren meegemaakt ik nam een behoorlijk bedrag op en de man zei gaat u een nieuwe auto kopen.
   Ik antwoorde dat is prive waarop hij afdroop

  • Ja ja de Banken zijn er niet meer voor zijn Klanten, wij zijn alleen nog maar nodig om hun zakken te vullen.
   Waar zouden de Banken zijn als we met z’n allen het geld er af gingen Halen, het word tijd denk ik.

 2. Wat jammer / typisch dat alleen de grootse 11 partijen in de vergeliking mee zijn genomen. Partij voor Mens en Spirit is hier in haar verkiezingsprogramma uitgebreid op ingegaan. Hieronder een korte samenvatting.

  Bonuscultuur: Maximum salaris Balkenendenorm en geen bonussen.

  Herstructurering banken: Grondige hervorming. ABNAMRO bank omvormen tot coöperatieve gemeenschapsbank en in publieke handen houden. Wordt de publieke nutsbank. Alleen de coöperatieve gemeenschapsbank mag geld scheppen de overige banken niet meer. De overige banken worden zakenbanken.

  Scherper toezicht banken: Scherper toezicht en nationaliseringswet om snel te kunnen
  ingrijpen.

  Verhoging kapitaaleisen: Kapitaaleis van ca. 4% balanstotaal hanteren bij coöperatieve gemeenschapsbank. Bij andere banken naar rato van risico een hogere norm.

  Vooraf toetsen fin. Producten: Nieuwe producten vooraf toetsen door AFM. Particuliere banken mogen geen meer geld scheppen. Alleen coöperatieve gemeenschapsbank mag geld scheppen. Derivatenhandel bijna volledig afschaffen. Alleen een heel klein deel wat voor functioneren van de reële economie nodig is laten bestaan. Met diverse maatregelen er voor zorgen dat speculatieve misbruik van geld tot een minimum wordt beperkt.

  Aanpak belastingparadijzen: Aanpakken, Nederland moet voorbeeldfunctie vervullen
  door uitgewerkte maatregelen (Vennootschapsbelasting, brievenbusmaatschappijen, renteaftrek beperken, belastingverdragen herzien. BTW en belasting op arbeid afschaffen en vervangen door transactiebelasting.

  Bankenbelasting: Geld wordt nu voor ca. 95% van het totale transactiebedrag in de wereld voor speculatieve doeleinden misbruikt. Banken en speculanten maken hier grote winsten mee die in werkelijkheid niet bestaan. Het grote publiek is hier steeds de dupe van. BTW en belasting op arbeid afschaffen en vervangen door een transactiebelasting van 10%. Arbeid wordt hiermee 30% goedkoper. Plegen van speculatieve transacties worden hierdoor zwaar belast en houden bijna volledig op te bestaan.

  Overheidssteun voor banken: Afschaffen, banken die het niet redden indien nodig nationaliseren.

  Depositogarantiestelsel: Alleen voor spaargeld bij de coöperatieve gemeenschapsbank.

 3. Allemaal mooie voorstellen over hoe het zou moeten gaan , maar gaat dat verdorven paradijs wat Den Haag heet hier idd korte metten mee maken ?! (12 sept)
  Dacht het toch niet , die wispelturige politici zonder enige daadkracht die alleen maar bezig zijn hun eigen zakken te vullen , zijn door en door rot ! Het wordt een x tijd voor hervormingen zodat elk land op zichzelf wordt teruggeworpen buiten die EU om ! Want die heeft ons niets goeds gebracht ! Een raad van wijze heren die zeggen tot hier en niet verder Den Haag ! We stevenen sowieso af op een NL-se Lente van Arabisch niveau !

 4. De vergelijking is interessant maar ook niet meer dan dat omdat politici tegenwoordig volkomen onbetrouwbaar zijn en verkiezingsbeloftes na de verkiezingen net zo makkelijk weer aan de kant schuiven.

 5. Jammer dat de nieuwe partijen wederom vergeten worden.
  In de media wordt nauwelijks of niet over deze partijen gesproken terwijl dat juist de goede voorbeeld partijen zijn. Zoals hierboven al geschreven wordt Mens en Spirit. Maar denk ook aan SOPN, die de machthebbers wil aanpakken, waar juist de hebzucht het grootste is, zie http://www.volkskrant.nl/vk/nl/6178/Thomas-von-der-Dunk/article/detail/3302645/2012/08/17/Ultrarijken-tasten-de-samenleving-aan.dhtml
  Het is tijd voor vernieuwing en zeker om de nieuwe partijen naar voren te halen, willen wij een mooiere en liefdevolle tijd ervaren!

 6. vroeger was er een partij die zij het gezin is de hoeksteen van de samenleving:
  nu is het: het armoedig gezin is de hoeksteen van de samenleving ?
  en de meeste parijen zijn het er mee eens,want er moet weer een paar miljard bezuinigd worden. alle politici wonen ineen ivoren torentje en van de samenleving begrijpen ze al helemaal niets

 7. Het is jammer dat de politici-kruideniers op dit punt, ook t.a.v. de huizenmarkt verstek laten gaan!
  Wij missen Pim Fortuyn, die kruidenierde niet die had het over structuren en wat je daar aan moest bijstellen, zaken die eerst veranderd dienden te worden om wederom tot invulling te komen.
  Politici zoals wij die kennen missen bijna
  allemaal dat vermogen, helaas blijft het dwijlen met de kraan open!

 8. Toch interessant dat als een inhoudelijke vergelijking gemaakt wordt er toch geen inhoudelijke discussie ontstaat. Als iedereen die de huidige politiek zat is (en dat is volgens mij 80% van de bevolking) op 1 van de nieuwe partijen stemt krijgen we een politieke aardverschuiving en nieuwe oplossingen die nu te bedreigend zijn voor de gevestigde orde. Game over voor de oude politiek, game over voor de financiële sector, game over voor de farmaceutische industrie, game over voor patenthouders, game over voor producenten van ziekmakende producten, game over voor de lobbyisten etc. Game on voor fundamentele vernieuwingen die het welzijn van iedereen (de 98%) en de natuur ondersteunen.

 9. Van een anonieme e-mailer ontvingen wij de onderstaande reactie:
  DE WERELD VAN MANAGERS, MARKETEERS, POLITICI, VERZEKERAARS, JURISTEN, BANKIERS, BELEGGERS, OPINIEMAKERS, AMBTENAREN, MEDIA, CEO’S, RATINGBUREAU’S, FONDSBEHEERDERS, CONSULTANTS, BESTUURDERS, OPINIEPEILERS, ANALISTEN, PROJECTONTWIKKELAARS, BEURS-HANDELAREN, LOBBYISTEN, ADVISEURS, ONDERHANDELAARS, MULTINATIONALS, BELEIDSMAKERS, DESKUNDIGEN, VOORLICHTERS, FIS-CALISTEN, WOORDVOERDERS, PENSIOENFONDSEN, VASTGOEDBEHEERDERS, TOEZICHTHOUDERS, TRENDWATCHERS, OFFICIALS E.V.A.;

  WEET NIETS
  DOET ALSOF ZE ALLES WEET;
  MAAKT DAAR EEN WERKELIJKHEID VAN DIE ZE PRESENTEERT ALS DÉ WERKELIJKHEID WAAR
  EEN KLEINE GROEP MENSEN (INTER-/NATIONAAL) VOORDEEL BIJ HEEFT, BUITENSPORIG (GEMEENSCHAPS)GELD AAN VERDIENT, MACHT MEE VERWERFT EN ANDERE MENSEN IN MEE TREKT OF ONDERGESCHIKT AAN MAAKT;
  ZONDER EEN DAADWERKELIJKE DUURZAME BIJDRAGE TE LEVEREN AAN EEN WAARDIG NEDERLAND/ EUROPA VOOR ALLE (TOEKOMSTIG) IN NEDERLAND/EUROPA VERBLIJVENDE MENSEN.

  VRAAG OM LANDELIJKE VERKIEZINGEN VAN POLITICI MET EEN OP WAARDEN + VOORBEELDGEDRAG GEBASEERDE BEGRIJPELIJKE VISIE VOOR ALLE (TOEKOMSTIGE/TIJDELIJK) IN NEDERLAND VERBLIJVENDE MENSEN .

  • Beste Joop,
   Wat ik heb gedaan is netjes alle standpunten samenvatten van de 11 onderzochte partijen. Dat is op de betreffende websites na te gaan. Dat dit de uitkomst is, komt niet doordat ik links, rechts of wat dan ook ben, maar is bepaald door wat partijen voor standpunten hebben.
   Als ik me vergist heb, en bepaalde standpunten niet heb vermeld, of niet goed, dan hoor ik het graag, want dan zal ik e.e.a. netjes aanpassen, zoals al één keer gebeurd is.

 10. Banken en politici zijn niet voor de kleine man ,zij plukken deze zonder meer leeg met beloftes wat nooit waar gemaakt kan worden en vullen lekker hun zakken en als het mis gaat zitten zij in verre landen met grote villa`s, buitenlanders doen precies hetzelvde sropen nederland leeg en gaan na enige jaren terrug naar hun stekkie bouwen grote huizen en lachen nederland uit voor het geld wat ze bijelkaar geroofd hebben in volgens hun, het achterlijk nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.