Spaarbank-meter, februari 2013

Klik hier voor de Spaarbank-meterVoor de derde keer (sinds 2011) biedt de Spaarbank-meter een eenvoudig en begrijpelijk overzicht, waarmee op een bewuste en verantwoorde manier een keuze gemaakt kan worden voor de juiste spaarbank. Dat alles gebaseerd op uitgebreide en betrouwbare gegevens van vanspaarbankveranderen.nl, homefinance.nl en eerlijkebankwijzer.nl.

In de Spaarbank-meter zijn alle spaarbanken (met een vestiging in Nederland) beoordeeld op 32 criteria, samengevat in 2 rapportcijfers voor:

 • Spaarrentebeleid, gebaseerd op de rente op spaarrekeningen zonder voorwaarden, en de gemiddelde rente daarvan over de de afgelopen 18 maanden. Daarnaast zijn deposito’s en overige spaarvormen beoordeeld.
 • Waarden & normen, gebaseerd op het meest recente gegevens van Eerlijke Bankwijzer, die banken beoordeelt op zowel beleid als praktijk van (investeringen in) duurzaamheid, mensenrechten, dierenwelzijn, wapenhandel enz.

Belangrijkste conclusies voor spaarders 

 • Op Spaarrentebeleid scoren maar 16 van de 34 banken voldoende of hoger, 7 matig en 11 slecht.
 • Opvallende stijgers op Spaarrentebeleid zijn SNS en Garantibank, die beiden van onder de 6 naar resp. 8,1 en 7,8 stijgen. Deze stijging is vooral veroorzaakt doordat beide banken hun rentes minder verlaagden dan overige banken.
 • Opvallende dalers zijn Anadolubank, DHB Bank, The Economy Bank, AT Bank, Delta Lloyd en Ohra die nauwelijks meer interessante rentes bieden. Na korte periodes met ‘lokrentes’ vielen ze weer terug op hun oude lage niveau.
 • De drie grootbanken, ABN AMRO, ING en Rabobank doen het, zoals altijd, slecht op Spaarrente-beleid met scores onder de 4. En dat terwijl het overgrote deel van het Nederlandse spaargeld daar (nog steeds) is ondergebracht.
 • Kijk je als spaarder alleen naar consistent hoge rentes, dan is de keus ruim. Voor Spaarrentebeleid halen 9 banken een rapportcijfer tussen 8 en 9,2. Voor Knab moet daarbij aangetekend dat hun rapportcijfer sterk geflatteerd is. Knab biedt nog maar kort spaarproducten aan met relatief hoge (lok?)rentes.
 • Slechts 2 van de 32 banken scoren voldoende op Waarden & normen. Wel beginnen twee grote banken de voldoende te naderen: ABN AMRO (met dochter MoneYou) en Rabobank/Robeco. ING heeft dezelfde score als vorig jaar: 5,3.
 • Aegonbank (met Knab) + Delta Lloyd (met Ohra en Hypotheker) blijven hekkensluiters op Waarden & normen met dikke onvoldoendes.
 • Hecht je als spaarder vooral aan Waarden & normen, dan is er slechts keus uit 2 banken: ASN Bank en Triodos Bank.
 • Slechts één bank scoort voor beide rapportcijfers voldoende of meer. Daarmee is ASN Bank met 6,4 en 9,7 de keuze bij uitstek voor spaarders die hechten aan relatief hoge rentes en aan gehanteerde Waarden & normen. In verband met de relatie met SNS Bank zijn spaarders door recente ontwikkelingen toch aan het twijfelen over de ASN Bank.
 • Triodosbank die deze keer voor Waarden & normen iets lager scoort dan ASN Bank, doet het ronduit slecht op Spaarrentebeleid. Toch is dit voor veel spaarders geen probleem, omdat zij, met hun keus voor Triodos Bank meer belang hechten aan ethisch bankieren dan aan hoge spaarrentes.
 • Van de 9 koplopers voor Spaarrentebeleid (met rapportcijfer 8 en hoger) zijn er maar 6 die ook op Waarden en normen zijn beoordeeld. Spaarders die voor één of meer van de 3 niet op Waarden & normen beoordeelde banken kiezen, weten dus niet wat er met hun geld gebeurt.

In het Rapport Spaarbank-meter februari 2013 (pdf-file) is uitgebreide informatie te vinden over:

 • Sparen in Nederland, recente ontwikkelingen.
 • Motivatie en achtergrond van de Spaarbank-meter
 • De onderbouwing van de rapportcijfers in tekst en tabellen.
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.