Dijsselbloem houdt vol ‘niks mis met banken’

Afgezien van wat problemen in de communicatie, gaat er niets mis bij de manier waarop banken omgaan met bedrijven die achterstand hebben bij het afbetalen van hun lening. Dat stelt minister Dijsselbloem in antwoord op vragen van Kamerleden. “Anders kan een klacht worden ingediend of een rechtszaak aangespannen.”

Voorgeselecteerde cases

Michiel Werkman, ex-medewerker van Rabobank, kon zijn lachen niet inhouden, bij het lezen van de antwoorden, zegt een artikel op de website Follow the money. De minister baseerde zijn antwoorden op een AFM-rapport dat was opgesteld na onderzoek bij 94 van de in totaal 200.000 bedrijven die in de knel zitten. De 94 cases waren door de banken zelf geselecteerd. Daarnaast stelt Werkman dat banken bewust hebben afgezien van een transparante rapportage waarin de aanpak per bank wordt geëvalueerd.

Zorgplicht geschonden

En waar de AFM spreekt van ‘intensieve begeleiding’ van bedrijven die in zwaar weer dagobert-duck-300x169verkeren, becijfert Werkman dat hiervoor gemiddeld niet meer dan één dag per jaar beschikbaar is. Hij vindt dat banken hun zorgplicht tegenover de getroffen ondernemers schenden. “Een klein zakelijke onderneming die in moeilijkheden raakt, beschikt over beperkte mogelijkheden om externe expertise in te schakelen. Deze verkeert daarmee in een (…) kwetsbare positie tegenover de bank en kan zich domweg geen gang naar de rechter veroorloven om zich te verweren tegen een bank die over onpeilbaar diepe zakken beschikt.”

Advertentie

Een Reactie op “Dijsselbloem houdt vol ‘niks mis met banken’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.