Vastgoed is zwellende zeepbel door ‘financialisering’

Vastgoed-financieel-complex -fragment modelIn zijn afscheidsrede als president van de VS wees Dwight Eisenhower in 1961 zijn landgenoten op het militair/industrieel-complex.Volgens wetenschapper Manuel Aalbers ontstaat vandaag de dag een vastgoed/financieel-complex.

Campagnefondsen

Het militair/industrieel-complex geldt als een conglomeraat van belangen die gericht zijn op lobbyen voor defensie-uitgaven en gunstige wetgeving voor de wapenindustrie. Ook bijdragen vanuit deze industrie aan de campagnefondsen van politici maken hier deel van uit.

Bouwprojecten

De verknoping van de vastgoedsector met de financiële sector en de staat leidt eveneens tot machtsconcentraties. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de financiering van bouwprojecten en macht die wordt gebruikt om de toekenning van grond voor deze projecten gunstig te beïnvloeden. De toenemende dominantie van financiële partijen wordt betiteld als financialisering.

Geld bepaalt

Dit kan leiden tot explosief stijgende prijzen voor vastgoed. Aalbers schrijft op de website FTM over Libanon waar de uittocht van vluchtelingen zorgt voor een dalende vraag naar woon- en bedrijfsruimte. Desondanks stijgen de prijzen voor vastgoed door een overschot aan oliedollars: de beschikbaarheid van geld is blijkbaar de bepalende factor.

Zeepbel in zeepbel

Dus terwijl het complex een soort staat binnen de staat vormt is hier ook nog sprake van een zeepbel, door gebrek aan stijging van de reële waarde. Omdat deze groeiende

Vastgoed-financieel-complex -themanr Agora

Het artikel bij FTM was gebaseerd op een themanummer van het tijdschrift Agora.

zeepbel onderdeel is van de financiële sector gaat het om een zeepbel in een zeepbel.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.