Dinsdag werd bekend dat er een regeling komt voor gedupeerden van rentederivaten (swaps). Deze ingewikkelde en riskante financiële producten brachten niet alleen grote instellingen als Vestia aan de rand van de afgrond, maar ook kleine ondernemers. Als eerste verklaarden ABN Amro, ING, Van Lanschot en SNS in te stemmen in met een compensatieregeling.
Sarcasme
Omdat Rabobank de grootste boosdoener was, werd gespeculeerd waarom deze bank niet meedeed. Met sarcasme werd verwezen naar de leus Een aandeel in elkaar omdat deze bij het afsluiten van derivaten niet bepaald werd waargemaakt. Donderdag besloot ook Rabobank te participeren in de regeling.
Meer verkocht dan toegegeven
Afzien daarvan had volgens FTM kunnen uitlopen op ruzie met minister Dijsselbloem en een stortvloed aan juridische procedures. Belangenorganisatie stichting Renteswapclaim stelt bij NU.nl dat Rabobank veel meer derivaten heeft verkocht dan ze willen toegeven en dat daarom het budget te klein is.
Goede voorlichting
De regeling is een koerswijziging. Precies twee jaar geleden beweerden de banken nog in de Volkskrant: “De renteswap is een normaal product met normale marges. Klanten zijn goed voorgelicht.”
Op eigen benen staan
In de voorstelling Door de bank genomen van toneelgroep De Verleiders komt ook een scène voor over derivaten, waarin een ondernemer aan tafel zit met de afdeling Bijzonder beheer. Terwijl de ondernemer denkt een goedlopend bedrijf te hebben, krijgt hij te horen dat de bank hem wil helpen ‘weer op eigen benen te staan’.
Hebt u nog vragen?
Plotseling blijkt dat zijn volledige kredietruimte is opgebruikt door eigenmachtige stappen van de bank. “Dit is geheel in overeenstemming met onze voorwaarden, bovendien eisen wij dat u het volledige bedrag binnen twee maanden afbetaalt. Helaas staat uw renteswap onder water. Vanwege de hoge schulden zijn wij tot executie van uw pand overgegaan. Hebt u nog vragen?”
Pingback: Boek over voorstelling De Verleiders | Verhuis je Geld