Waarom ‘Verhuis je geld!’

In maart 2010 hoorde ik voor het eerst van Move Your Money in de Verenigde Staten. Gelijk enthousiast bekeek ik de site (moveyourmoney.info) met veel belangstelling. En al snel kwam het idee op om zoiets ook in Nederland te starten.

Maar wat is en wil Move Your Money nu eigenlijk?
In de USA zijn enkele zeer grote banken door de overheid overeind gehouden met enorme kapitaalinjecties. Honderden miljarden belastinggeld waren nodig om de grootste – en naar ieders schrik – meest speculatieve banken voor een faillissement te behoeden. Ondanks dat die operatie de gemiddelde Amerikaan een enorm bedrag kostte, is bijna iedereen het er over eens dat die steun nodig was. Die grootste banken, waar het overgrote deel van de Amerikanen klant is, zijn zo nauw verweven met het maatschappelijke bestel, dat alles zou instorten als zij waren omgevallen. Ze worden niet voor niets ‘too big to fail’ (te groot om failliet te kunnen gaan) genoemd.

Move Your Money ontstond in Amerika na de crisis (eind 2009) toen bleek dat diezelfde ‘too big to fail’ banken heel weinig geleerd hadden van de crisis. Weer werden enorme bonussen uitgekeerd alsof er niets aan de hand was en er werd opnieuw naar hartelust gespeculeerd. De banken waren terug bij ‘business as usual’. Toch bleken er veel Amerikanen ontevreden over die gang van zaken. Daaronder bevonden zich Arianna Huffington, oprichter van een beroemde kritische internetkrant: The Huffington Post, en een stel vrienden. 
Zij bedachten Move Your Money, simpel en doeltreffend: haal je geld bij die grote banken weg, en breng het onder bij locale, kleinere banken, die er veel voorzichtiger mee omgaan. Banken waarvan je nog kunt snappen hoe ze werken, en die ook veel meer betrokken zijn bij de locale economieën.

Direct bleek de oproep: Move Your Money een succes. In het eerste kwartaal van 2010 verlieten 2 miljoen Amerikanen hun grote bank en ruilden hem in voor een kleinere, dicht-bij-huis-bank. Inmiddels heeft onderzoek uitgewezen dat al zo’n 10% van alle Amerikanen bezig is het met verhuizen van (een deel) van z’n geld naar kleinere lokale banken, en een groter deel van de bevolking daarover nadenkt. En dat zijn niet alleen particulieren. Hele staten (zoals New Mexico) besloten hun geld weg te halen bij de grote banken. Hetzelfde geldt voor scholen, gemeentes, kerkgenootschappen enz. Steeds meer vraagt men zich af: “Wat gebeurt er eigenlijk met mijn geld?” en neemt stappen om naar een bank te zoeken die meer aansluit bij belangrijker doelen dan alleen maar speculatief geld verdienen door steeds duisterder producten te bedenken. In plaats van ingelegde spaargelden te beleggen in hypotheken voor gewone mensen, bedrijfskredieten, kredieten voor scholen en gezondheidszorg, milieu en duurzaamheid.

Kan dat ook in Nederland?
Amerika heeft meer dan 3.000  banken, waarvan maar enkele tientallen tot de ‘too big to fail‘-variant behoren. Dus keuze genoeg om in Amerika over te stappen. In Nederland ligt dat anders. Wij hebben hier tussen de 30 en 40 banken voor particulieren, en een flink deel daarvan is eigenlijk alleen spaarbank, zonder betaalrekening en andere bancaire producten. Hoe kun je hier dan overstappen?
 Er zijn inderdaad verschillen tussen Amerika en Nederland, maar de overeenkomsten zijn meer in het oog springend. Ook hier zijn enkele banken door de overheid overeind gehouden (ABN AMRO, Fortis, ING, SNS Reaal en Aegon) omdat ze te veel hadden geïnvesteerd in super onveilige beleggingen, tot aan het ‘beleggingsfonds’ van meesteroplichter Madoff toe. Ook hier was bij die banken sprake van ongelofelijke zelfverrijking. En ook hier gaan de dames en heren bankiers – na de crisis – gewoon weer door met bonussen en nieuwe beleggingstrucs, alsof er niets gebeurd is.

In Nederland zijn er alternatieven, minder dan in de USA, maar genoeg om te kunnen kiezen. De eerste vrij makkelijke stap is om zoveel mogelijk geld weg te halen bij de bank waar je eigenlijk genoeg van hebt. Je houdt er dan wel je betaalrekening, met de gebruikelijke inkomsten en uitgaven, maar het overschot breng je onder bij een betere bank. Keuze genoeg, zoals blijkt uit veel vergelijkingssites voor spaargeld zoals http://www.vanspaarbankveranderen.nl. Vaak ook nog met een hogere rente, want daarmee zijn de grootbanken niet scheutig.
Wil je verder gaan, dan stap je helemaal over. De Overstapservice kan daarbij helpen, alhoewel het sneller en efficiënter kan als je het zelf doet.

Maar welke bank dan kiezen?
Ook die vraag is makkelijker te beantwoorden dan je denkt. Vooral via internet is er veel informatie die je kan helpen te kiezen. Die keuze zal voor iedereen verschillend zijn, maar veel bruikbare informatie is te vinden op:
www.eerlijkebankwijzer.nl over duurzaamheid, mensenrechten, wapenhandel, bonussen en nog veel meer.
www.klimaatsparen.nl over de o.a. de uitstoot die banken veroorzaken voor elke € 10.000 spaargeld, met enorme verschillen per bank.
www.nietmetmijngeld.nl waar banken langs de meetlat worden gelegd over hun rol bij klimaatverandering.
www.vanspaarbankveranderen.nl geeft een eenvoudig stappenplan om van (spaar)bank te veranderen, en biedt ook de mogelijkheid rentes van alle spaarvormen te vergelijken.

Signaal aan arrogante bankiers
Wij, initiatiefnemers van Verhuis je geld! zijn ervan overtuigd dat de Nederlandse bankwereld, net als de Amerikaanse een signaal moet krijgen van de gewone consument. Dat we geen genoegen meer nemen met overmatige zelfverrijking, onbegrijpelijke speculatie en ander arrogant gedrag. En omdat bij veel bankiers blijkbaar alles om geld draait, zijn we ervan overtuigd dat we ze het meeste raken door ons geld bij ze weg te halen. Als ze dan willen speculeren, of zichzelf weer bonussen uitreiken, prima, maar niet van ons geld. 
In Amerika is de groei van kleinere banken inmiddels enorm en beginnen de grote bankiers op Wall Street zich echt zorgen te maken en zich af te vragen hoe het wegvloeien van geld tegen te houden is.

In Nederland is er al langer een flinke groei te zien bij de kleinere, voorzichtiger opererende, dichter bij de mensen staande banken. Wij hopen die trend te versterken door op verhuisjegeld.nl een platform te bieden voor iedereen die een bijdrage wil leveren aan het gezond, en menselijker maken van de bankwereld.
 Daarom is een daadwerkelijke keuze voor een bank die echt bij je past zo belangrijk.

Hanneke van Veen & Rob van Eeden

Advertentie

3 Reacties op “Waarom ‘Verhuis je geld!’

  1. Een aantal jaren geleden heb ik me zeer onbehaaglijk gevoeld toen de Postbank de rente op mijn kapitaalrekening zonder bericht aanzienlijk verlaag. Pas aan het eind van jaar merkte ik dat en omdat het over een voor mij behoorlijk bedrag ging ben ik overgestapt, gedeeltelijk naar de Rabobank en voor het grootste deel naar de Triodosbank, De Overstapservice is door de Rabobank correct uitgevoerd, en de Triodosbank heeft uiteraard mijn grote sympathie.
    Marieke Verheul, 1 april 2011

  2. De grote ING kan doen en laten wat ze willen en zich grof verrijken. gaat het mis dan springt de regering altijd bij. een kleinere bank zoals de DSB laten ze verzuipen. En ben er vanovertuigd dat de ASN het zelde lot zal treffen als het moeilijk wordt. Als je dus zeker wilt zijn dat je geen grote rompslomp op je nek wil halen als de bank op de fles gaat ben je verplicht bij de groot verdieners te blijven en je te laten bedotten. Nederland is helaas zo achter Amerika aangehold dat je er niet meer omheen kan.

  3. Gisteren wilde ik mijn Aegon Eigen Stijl spaarrekening leeg halen, om het geld elders onder te brengen. Dit lukte niet, want ik moest 56 dagen wachten. Vanwege een evt. machtiging waarmee het afgeboekte geld weer teruggehaald kon worden. Ik begreep het niet, maar dat was de werkwijze van Equens.
    Ik heb mijn geld er af gehaald, maar ik moest E. 2oo,- laten staan. Tot over 56 dagen! Janna

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.