VjG-actueel: Wat vinden we van #witwasING?

ING bezondigde zich jarenlang aan het structureel faciliteren van witwassen. Net als VimpelCom en Rabobank ontloopt de bank strafrechtelijke vervolging omdat  het OM besloot te schikken. Dat is gebruikelijk bij misdrijven die vanuit een rechtspersoon worden begaan.Storing ING

Rechtsgevoel verstoord

De bezoekcijfers op Verhuis je Geld rijzen de pan uit, net als rond het vorige schandaal bij ING: de voorgenomen salarisverhoging van topman Hamers. Hier een Statistieken 2018 0906overzicht van de bezoekstatistieken van de afgelopen 12 dagen. Het lijkt erop dat niet alleen de bankiers door hun gedrag (met kenmerken van autisme) kampen met een storing, maar dat ook het rechtsgevoel steeds verder verstoord raakt.

Schikking effectiever dan rechtsgang

Ondanks telefoontaps en in beslag genomen mailverkeer, kon geen individuele verantwoordelijkheid voor misdrijven worden vastgesteld. In Nieuwsuur van gisteravond zei hoofdofficier Fred Westerbeke van het OM dat daarom geen bewijs kan worden geleverd voor vervolging jegens medewerkers. “Bovendien is de schikking effectiever dan een rechtsgang. Er was geen sprake van opzet, ING werkte mee aan het onderzoek en beloofde verbetering. Ook in de rechtszaal niets anders dan een boete worden opgelegd, maar dan pas na een jarenlang slepend proces. Nu is er direct een norm gesteld dat dit nooit meer mag gebeuren.”

Vervolging van rechtspersoon

In dezelfde uitzending zegt oud-president van de Hoge Raad Geert Corstens te begrijpen dat er onvoldoende bewijs is om individuele medewerkers te vervolgen, maar dat wel de bank als rechtspersoon vervolgd had moeten worden. De enige optie voor vervolging lijkt nu het tuchtrecht dat nog maar enkele jaren bestaat in de bancaire sector.

Amateurvoetballer

Van eredivisie tot amateur

In maart nog werd gepleit voor een salarisverhoging van ING-topman Ralph Hamers omdat hij zogenaamd in de eredivisie speelt. Aangezien dit alles onder zijn leiding gebeurde, is hij qua reputatie afgedaald richting amateurs. Het zou interessant worden als het salaris hierbij wordt aangepast.

We leggen onze lezers drie stellingen voor met het verzoek massaal te reageren.

Door een technische onvolkomenheid zijn de stellingen op dit moment helaas niet zichtbaar.


Voor wie er genoeg van heeft: lees deze tips voor een overstap op onze website.

Een Reactie op “VjG-actueel: Wat vinden we van #witwasING?

  1. Pingback: VjG-actueel: Wat vinden we van #witwasING? | Verhuis je Geld | toodlessss

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.