Rapportcijfers 15 NL spaarbanken

LET OP! dit is een verouderde versie van de Spaarbank-meter.
Nieuwste versie staat altijd op http://www.vanspaarbankveranderen.nl/spaarbankmeter.

Zoals aangekondigd, zijn hier voortaan ‘rapportcijfers’ van Nederlandse spaarbanken te bekijken. Cijfers die kunnen helpen bij het kiezen van een (spaar)bank. Voorlopig slechts 15 spaarbanken, wel de grootsten, waar zo’n 90% van al het spaargeld staat.
De EerlijkeBankwijzer, waarbij we nauw aansluiten, beperkt zich ook tot deze banken. Zij doen al jaren onderzoek naar Waarden & normen die banken hanteren bij de investeringen met uw spaargeld.

Het rapportcijfer Waarden & normen (links) is berekend uit 22 criteria die EerlijkeBankwijzer onderzoekt: klimaatverandering, mensen- en arbeidsrechten, wapens, gezondheid, natuur, dierenwelzijn, belasting & corruptie, transparantie & verantwoording en bonussen. 
Verder 8 sectoren waarin geïnvesteerd wordt plus vier praktijkonderzoeken naar: wapens, kledingindustrie, mensenrechten en energie.

Het rapportcijfer Spaarrente-beleid (rechts), laat zien hoe u – als spaarder – beloond wordt. Hoeveel rente u ontvangt en hoe de bank u als spaarder behandelt. Gebaseerd op 3 criteria ontleend aan vanspaarbankveranderen.nl: de hoogte van spaarrekeningen zonder voorwaarden, de hoogte van 1 jaars deposito’s en een criterium ‘marktconforme rentes’, waarin tot uiting komt of de bank redelijke rentes biedt op al z’n spaarrekeningen.
De kleuren van de vakken betekenen:
rood = slecht/onvoldoende
oranje = twijfelachtig/matig
groen: voldoende/goed.

Bij de rapportcijfers valt vooral op:

 • Het staat er met Nederlandse spaarbanken ronduit slecht voor.
 • Slechts twee van de vijftien banken scoren voldoende op Waarden & normen: ASN Bank en Triodos Bank. Die steken met kop en schouders boven de overige banken uit met cijfers boven de 9,5.
 • Drie banken: Aegon Bank, NIBC Direct en Delta Lloyd scoren zwaar onvoldoende op Waarden & normen
 • De overige 10 banken scoren matig op Waarden & normen: tussen 5,2 en 5,7
 • Op Spaarrente-beleid scoren slechts 5 banken van voldoende tot zeer goed.
 • Zes banken scoren op Spaarrente-beleid onvoldoende tot zwaar onvoldoende, waaronder Rabobank, ABN AMRO en ING, banken die nog steeds – in meer of mindere mate – het Dakpannensysteem hanteren.
 • Slechts één bank scoort voor beide rapportcijfers voldoende tot zeer goed: ASN Bank met een 6,5 voor Spaarrente-beleid en een 9,7 voor Waarden & normen.
 • Eén bank scoort op beide rapportcijfers onvoldoende: Aegon Bank met 3,9 voor Waarden & normen en 4,4 voor Spaarrente-beleid.
 • NIBC Direct en Delta Lloyd scoren als besten bij Spaarrente-beleid, maar op Waarden & normen juist als laagste.

Wilt u precies weten hoe alles onderbouwd is? Lees dan het de PDF-file Rapportcijfers 15 Nederlandse spaarbanken

Hanneke van Veen & Rob van Eeden

Advertentie

27 Reacties op “Rapportcijfers 15 NL spaarbanken

 1. Pingback: Maar hoe kies ik een betere bank? | verhuis je geld!

  • Leaseplanbank heeft vanaf 21-8-2010 een klantenpauze ingevoerd.
   Elk nieuwsbericht kun je onder andere lezen op vanspaarbankveranderen.nl van Hanneke van Veen en Rob van Eeden. Ik meen mij te herinneren dat zij dat hebben aangekondigd in een nieuwsflits op hun site en waarom zij dit niet meer aangeven op hun site.
   Leaseplanbank geeft tot nu toe wel de hoogste rente.

 2. LeasePlan Bank geeft inderdaad de hoogste rente, maar wordt, zoals hiervoor terecht gesteld, niet opgenomen, omdat ze geen nieuwe klanten meer aannemen.
  Wel staat LeasePlan Bank vermeld op de pagina Alle banken op http://www.vanspaarbankveranderen.nl.
  Overigens staat LeasePlan Bank niet in de rapportcijfers, omdat EerlijkeBankwijzer ze niet in hun onderzoeken heeft opgenomen.

 3. Pingback: Banken krijgen dikke onvoldoendes voor spaarrente | verhuis je geld!

 4. Ik heb een hele andere opmerking. Kunnen de reacties a.u.b. oplopend of aflopend chronologisch geplaatst worden? Bij voorbaat dank.

 5. Goed initiatief, deze site! Bestaat er ook iets dergelijks voor verzekeraars en hypotheekverstrekkers?
  Vind alleen de zwarte letters op de blauwe achtergrond moeilijk leesbaar.

 6. Woon in Spanje,maar heb in Nederland een grote som geld staan bij de Rabobank .
  probeer via internet mijn geld bij een andere bank onder te brengen.
  Dat kost nogal veel tijd en gepraat en heb het gevoel dat mij spaargeld niet welkom is.

 7. Op dit onderzoek heeft de ING bank in ieder geval onmiddellijk gereageerd; ik kreeg afgelopen week het aanbod mijn spaargeld (onder de 25000 euro) weg te zetten op een nieuwe spaarrekening met 2.5 % rente….

 8. Waarom staat Frieslandbank helemaal bovenaan in rente beleid terwijl deze bank juist dramatisch slechte spaarrentes biedt. Alleen de lokrente van hun spaar/betaalmix is leuk. De overige rekeningen hebben extreme beperkingen of rente onder de 1,8%.

 9. De ASN kan bonussen geven tot 55% van het jaarsalaris, dat vind ik nog vrij fors. Begrijp daarom niet waarom zij op 1 staan bij waarden en normen.

 10. We volgen de beoordelingen die EerlijkeBankwijzer geeft. En die is in het geval van bonussen een 4 (op de 5). Met de onderstaande motivatie. Blijkbaar is het bij de andere banken nog veel erger (op Triodos na).

  ASN Bank volgt voor het senior management het beleid van SNS Reaal. Dit voldoet aan de algemene criteria en beperkt de bonus tot maximaal 55% van het vaste jaarsalaris. ASN baseert 40% van de bonus op de beschreven duurzaamheidscriteria.

  Meer over Bonusbeleid

  Door extreem hoge bonussen namen bankiers onverantwoorde risico’s en stortten ze miljoenen mensen in werkloosheid en armoede. De bonussen moeten dus lager en evenwichtiger worden. Niet alleen voor directieleden maar ook voor zakenbankiers. Bovendien moeten banken volkomen transparant zijn over hun bonussen. Bij de ideale bank bedragen bonussen maximaal 10% van het vaste jaarsalaris en belonen ze een goede omgang met werknemers, klanten en de samenleving.

  • En vooral alle teveel aan betaalde bonussen terug geven, zolang dat niet gebeurd, ziet het er hopeloos uit in de toekomst.
   Indien hier geen einde aan komt aan die krankzinnige bonussen, die totaal niet verdiend zijn, zal zeker het vertrouwen niet terug komen.
   Vroeger zei men wat van de autohandelaren, nu zijn de banken 10 x erger.

 11. Banken zijn in alle handelingen onbetrouwbaar, een gesloten polis word gewoon weer veranderd en ik lees later kifid is gepressed doo banken en verzekeraard o.a. Reaal.
  Wat een moraal heeft deze bank, ver beneden pijl.
  Een advies zorg dat je niets met banken te maken heb.
  Vertrouw geen enkele toezegging
  En alles zwart op wit ondertekend, En heel goed lezen, vooral kleine lettertjes.
  Ga ook naar een jurist of deze aangeeft dat het wel betrouwbaar is wat je ondertekend
  Maar vooral zorg dat niets met verzekeringen en banken te maken hebt en de originelen nooit afgeven.

 12. Pingback: 100.000 keer bezocht | verhuis je geld!

 13. Ik lees op de website van ASN dat ze onderdeel zijn van SNS Reaal. Hoe kan het dat deze twee banken zo verschillende cijfers voor waarden en normen krijgen als het eigenlijk een club is?

 14. Pingback: Verhuis je geld! in het Mozeshuis, 15-11-2011 | verhuis je geld!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.