Verhuis je geld! in het Mozeshuis, 15-11-2011

Op 15-11 waren we te gast in het Mozeshuis en sprak Rob de volgende tekst uit.
Een leuk verslag is overigens ook te lezen op Nieuws uit Amsterdam.

Als je nee zegt tegen iets, zeg je ook ja! Als je tegen dictatuur bent, of tegen atoomwapens, of speculatieve banken, dan zeg je niet alleen nee, maar je zegt ook ja. Ja, tegen democratie, ja tegen een atoomwapenvrije wereld, ja tegen banken die eerlijk en verantwoord met je geld omgaan.

De veelgehoorde kritiek op de Occupy-beweging dat ze geen duidelijke alternatieven biedt, is – zoals Hans Achterhuis afdoende heeft aangetoond – niet terecht. Toch heeft Occupy zich in een moeilijke positie gemanoeuvreerd. Zoals Prem laatst in een radio-uitzending zei: “In tentjes op een pleintje gaan zitten en ”bezet!” roepen, ja, maar wat dan?” Dat kan in het begin nog wel indruk maken, moet er moet daarna wel iets gebeuren, wil je niet tot een toeristische attractie verworden. Mij lijkt een beetje doorstoten niet zo gek.

Een belangrijk actiepunt van Occupy is hervorming van de bankwereld. Hanneke en ik, en vele anderen, hebben ons daarop de laatste tien jaar gericht. Eerst op het zo slim mogelijk omgaan met je eigen spaargeld door de bezoekers van onze sites te helpen bij het vinden van de hoogste rente voor hun spaargeld. Omdat de Nederlandse spaarbanken al sinds jaar en dag elk jaar meer dan 4 miljard euro te weinig rente uitbetalen. 
Naar schatting is de afgelopen 10 jaar 20% van het totale Nederlandse spaargeld (in 2011 zo’n 400 miljard euro) van bank gewisseld. Dat is een bedrag van maar liefst 80 miljard, op zoek naar meer spaarrente. Zwevende spaarders zeg maar. Wees ervan overtuigd dat dat vooral de grote banken goed dwarszit!

Maar er is de laatste jaren veel veranderd. Bankklanten willen niet alleen meer een hoge rente op hun spaargeld. Steeds vaker willen ze dat hun bank er ook iets zinvols mee doet. Sinds de kredietcrisis zijn we ons pas echt bewust van de kwalijke zaken die zich achter de fraaie gevels van bankgebouwen afspelen. Uiterst speculatieve beleggingen met een veelvoud van de ingelegde spaar- en pensioengelden, absurde zelfverrijking, onverantwoorde investeringen in milieuverwoesting, kinderarbeid, oorlog en wapens. 

Het is nog maar een fractie van de Nederlandse bankklanten, maar een duidelijk groeiende groep die zegt: hier wil ik op geen enkele manier meer mee verbonden zijn. En zo is Verhuis je geld! ontstaan. Met als lichtend voorbeeld Move Your Money in de Verenigde Staten. Waar deze beweging al een veel grotere omvang heeft. Mensen die hun betaalrekening, creditcards en spaargeld bij de grote ‘too big to fail’ banken weghalen en onderbrengen bij lokale en regionale banken en kredietinstellingen.

Misschien geen 99%, maar toch zeker de overgrote meerderheid van bankklanten is tegen al dat foute wat banken deden en doen met ons geld, maar – vreemd genoeg – is het overgrote deel van diezelfde bankklanten toch huiverig om daar consequenties aan te verbinden. Door gewoon op zoek te gaan naar een bank die je meer aanspreekt, die meer past bij jouw normen en waarden. En om vervolgens over te stappen naar die bank, en je oude ‘vertrouwde’ bank vaarwel te zeggen.
De hoeveelheid vage excuses, smoezen en kletsverhalen die wij de afgelopen jaren van mensen hebben gehoord, waarom ze dat niet doen, is eindeloos. Mensen veranderen blijkbaar makkelijker van partner of van huisarts dan van bank. Vreemd blijft het wel. Want wat heb je nu eigenlijk nog met je bank, afgezien van dat korte intieme moment als je je kaart in het pin-automaat steekt, een paar keer per week. Niets toch?

Het idee achter Verhuis je geld! is dat je banken het beste raakt waar ze het gevoeligst zijn. Met geld! Dat is hun handel, dat is hun grondstof, als je ze dat afneemt zijn ze echt in hun hart geraakt. Het machtsmiddel dat je hebt is je geld, hoe weinig het ook is, als je dat weghaalt bij een bank, dan raak je die bank direct in zijn bestaan.
Inmiddels is veel bekend over wat banken met ons geld doen. De Eerlijke Bankwijzer verricht sinds jaren gedegen onderzoek naar wat de banken doen. Allemaal precies op hun site na te lezen. Best ingewikkeld, en de reden waarom wij al die gegevens hebben vertaald in een eenvoudig rapportcijfer. Afgelopen mei gepubliceerd onder de titel Rapportcijfers voor 15 NL spaarbanken.

Weet u wat de slechtste bank van Nederland is? Kijkt u maar eens op het lijstje hieronder. 13 van de 15 Nederlandse banken scoort onder de zes. Van de grote banken haalt alleen Rabobank een mager zes minnetje en twee banken ASN en Triodos steken daar met kop en schouders bovenuit. Toch keus uit drie banken, het is niet zoveel als in Amerika, maar je hebt in de meeste gevallen niet meer dan één bank nodig, toch.
En zoals Alfred Kleinknecht heeft uitgelegd, wordt elke ingelegde euro, zeker bij de grote banken, via een magische truc vertienvoudigd. Haal je dus 10.000 euro bij een bank weg, dan raak je die bank voor een ton.

Maar vergis je niet, ook al heb je alleen maar een betaalrekening waarop je rood staat, dan nog verdient die bank aan je. En kom je naar een avond als deze, bezet je een plein, voer je actie? En laat je tegelijkertijd je geld beheren door de graaiers die je met woorden bestrijdt? Kom nou, daar zijn wij Hollanders toch te nuchter voor? Laten we daarom de 5% trendsetters, die al vaarwel hebben gezegd tegen hun foute bankier, als voorbeeld nemen, en dezelfde stap zetten. Het kost minder tijd dan een avond naar onze verhalen luisteren.Meer informatie op:
www.eerlijkebankwijzer.nl met uitgebreid onderzoek naar de rol van Nederlandse banken.
Rapportcijfers 15 NL spaarbanken, met het volledige rapport en onderbouwing van de cijfers.
www.moveyourmoneyproject.org, ons grote zusje in de USA.
www.vanspaarbankveranderen.nl met o.a. het (makkelijk te volgen) Stappenplan.
www.vanbetaalrekeningveranderen.nl, als je echt helemaal wilt overstappen en een bank kiezen.
www.overstapservice.nl, een service van de (meeste) banken, maar sneller doe je het zelf!

Advertentie

6 Reacties op “Verhuis je geld! in het Mozeshuis, 15-11-2011

 1. Goed gesproken , naar ik hoop zullen de SLAPERS toch een x wakker moeten worden !
  Want het gaat ook nog eens een x om je eigen economie , dan je financieel laten manipuleren door de bank . Want het beleid wat daar nu nog steeds gevoerd wordt is nog steeds niet kosjer .

 2. Hoi Rob,

  Goed verhaal, maar hoe combineer je nou hoge rapportcijfers voor normen en waarden met een zo hoog mogelijke rente. Het lijkt bijna hoe netter de bank hoe minder rente. Toch een lastige keuze.
  Ander punt is dat mijn ervaring met verhuizen naar een andere bank bij een zakelijke rekening veel lastiger is dan bij een particuliere rekening. Dat doe je over het algemeen niet even via het internet.

 3. Hoi Udo,
  Als je hoge rapportcijfers voor normen en waarden wilt combineren met hoge spaarrentes, dan kom je eigenlijk bij één bank uit: ASN, goede rentes en een volledig pakket voor bankklanten (betaalrekening MET rente + creditcard).
  Voor zakelijk lukt dat niet bij ASN, daarom hebben wij onze zakelijke betaalrekening bij Triodos, waar we dus geen spaargeld hebben, dat boeken we direct over naar ASN.
  Overstappen is echt niet zo moeilijk. Hanneke en ik hebben het de afgelopen periode 4 keer gedaan, voor twee zakelijke rekeningen en voor twee particuliere rekeningen. En het is ons erg meegevallen.
  Het kan natuurlijk ingewikkelder zijn als je ook kredietfaciliteiten hebt bij je huidige bank, maar daarover weet ik niet zoveel.

 4. Pingback: Donderpreek in Mozeshuis « Rob van Eeden blog

 5. Goed stuk. Zelf zat ik met een dilemma, misschien bekend bij sommigen: mijn geld (lopend en spaar) heb ik al jaren bij de ASN-bank, om bekende redenen. Nu onlangs een huis gekocht. ASN doet niet aan hypotheken, Triodos wel, maar ja, toch even op de centen gelet: dan blijkt ING dat véél voordeliger te doen (trouwens wel enigszins in combinatie met het fiscale regime en het is de vraag hoe lang dat overeind blijft…). Op dat moment kun je het zo bespaarde geld ook zélf investeren in duurzaamheid (zonneboiler/panelen/isolatie/EKO, etc.). Dit is ook een manier om ertegenaan te kijken. In elk geval, lastig. Blij dat ING qua normen en waarden niet (meer) erg laag scoort trouwens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.