Stop de banken?!

Wat zouden we de banken op bepaalde punten graag willen stoppen hè?! Voor velen blijft die wens bij borrelpraat, een enkeling maakt er meer werk van dan dat. Zoals wij hier met Verhuisjegeld.nl! En gelukkig staan er soms ook een ander initiatief op waarmee een vuist gemaakt wordt tegen de banken. Nieuw op dat front is de Stopdebanken.nl. Daar gaat het niet om de praktijken van banken in het algemeen, maar om een heel specifiek onrecht. De banken die de stap zetten om hun variabele hypotheekrente zomaar even te verhogen hebben bij de initiatiefnemers duidelijk kwaad bloed gezet.

Misschien denk je: variabele rente… tja, die kan toch omhoog gaan, het is toch variabel? Dat klopt natuurlijk, maar we hebben het hier niet over een verhoging van de algemene rentestand. Deze banken werken met een variabele hypotheekrente die gebaseerd is op de Euribor-rente. Daar tellen ze een vaste opslag bij, en zo kom je dan op het rentepercentage dat de klanten over hun hypotheek moeten betalen. Een heel duidelijk systeem waarbij de rente wel variabel is, maar in ieder geval transparant wordt vastgesteld. Zou je denken…

Die vaste opslag blijkt echter niet zo vast te zijn. In de voorwaarden blijken de banken te hebben opgenomen dat ze die opslag mogen aanpassen als ze daarvoor redenen zien. Recent hebben ABN Amro en ING Bank aangekondigd de opslag behoorlijk te gaan verhogen. ING Bank telt bij de oude opslag van 2,4% nu 0,35% op, waardoor ze uitkomen op 2,75%. ABN Amro maakt het nog bonter: van 1% opslag naar 2%… een verhoging van 100%!

En waarom? ABN Amro verkoopt het met ‘wij vinden het belangrijk dat onze klanten een eerlijke rente betalen voor hun hypotheek’. Yeah right. De Euribor staat nu natuurlijk al een hele tijd waanzinnig laag, we hebben het momenteel over 0,4%. Best voorstelbaar dat de banken vinden dat ze nu te weinig verdienen aan die hypotheken met een variabele rente. Maar ja, dat is het risico van het vak hoor. Er zijn genoeg fronten waarop ze ruim verdienen…. de spaarrentes bijvoorbeeld!

Nu zijn ABN Amro en ING Bank niet de eerste banken die deze zogenaamd vaste opslag verhogen. In 2008 haalde Obvion zich er al een hoop woede mee op de hals, daarna volgde ING al – toen nog alleen voor nieuwe klanten, de huidige verhoging is ook voor bestaande klanten. Fortis wilde het doen maar krabbelde terug, en ook Friesland Bank heeft zich er schuldig aan gemaakt.

Prima plan van Stopdebanken! om ertegen in opstand te komen. Of het ook effect gaat hebben? Ik weet het niet, maar proberen kan geen kwaad. Je kunt meedoen, door je gratis in te schrijven – en er is een kennismakingsbijeenkomst op 14 mei. Aanstaande maandag dus al… Maak jij je ook boos over die opslagtrucs met de variabele hypotheekrente? Doe mee dan, zou ik zeggen!

Advertentie

2 Reacties op “Stop de banken?!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.