Macht banken nog niet aan banden

ABN Amro mag weer naar de beurs, ten koste van een miljardenverlies. ING schrijft Financiën de wet voor. En nog steeds zijn sommige banken bij iedere misstap ‘too big to fail’, zodat de belastingbetaler weer opdraait voor de schade.

Transparantie ver weg

Het lijkt een treurige trits en misschien zijn ministerie van Financiën en toezichthouders DNB en AFM wel bezig met een koerswijziging. Maar er is nog niets wat daarop wijst. Transparantie in beloningscriteria lijkt eveneens ver weg, net als het splitsen van banken zodat die hun eigen broek moeten ophouden.

Nutskarakter

Ook de voorgenomen beursgang van ABN Amro roept veel vragen op in de publieke opinie. Waarom bewaken we het nutskarakter van deze bank niet beter? Waarom nemen we genoegen met zo’n groot verlies? Is de beursgang niet vooral bedoeld om de vernedering van staatssteun weg te wassen, een emotioneel motief, terwijl politieke en maatschappelijke argumenten in een andere richting wijzen? Over dit onderwerp organiseert Follow the Money op 12 november een debat in Felix Meritis.

Bevoordeling van banken

En dan kwam NRC woensdag nog met een reconstructie waarin gesteld wordt dat ING een wettekst heeft geschreven die door minister Dijsselbloem blindelings is overgenomen. Opvallend is dat het niet zomaar gaat om gebrek aan inzet of fantasie bij ambtenaren, maar om een wettekst die banken bevoordeelt ten koste van andere bedrijven.

Illegale staatssteun

Deze aanpak kan worden opgevat als ontoelaatbaar volgens de Europese richtlijnen voor staatssteun. Momenteel loopt Nederland veel risico op de vingers te worden getikt vanwege deals die bedrijven in staat stellen belasting te ontwijken. Afgelopen week al gebeurde dit al bij de deal met koffieketen Starbucks. In NRC zegt hoogleraar Sweder van Wijnbergen dat het ministerie rond de wettekst al illegaal heeft gehandeld, terwijl de wet nog niet is ingediend.

Coco’s, renteswaps en derivatenLogo NRC

In de wettekst gaat het om uitblijven van belastingheffing op door banken verkochte coco’s, risicodragende obligaties. Dit scheelt niet alleen 350 miljoen aan belastingopbrengst, het betekent ook dat banken kunstmatig worden bevoordeeld omdat andere bedrijven wordt verboden te handelen in coco’s. De complexiteit en het risico hiervan doen denken aan producten die eerder al voor veel onheil zorgden, zoals renteswaps en derivaten.

Peiling

Beeld poll Toekomst van VjG

Klik om naar de peiling te gaan.

Hebt u al meegedaan aan de peiling van Verhuis je geld? Hartelijk dank!

Advertentie

3 Reacties op “Macht banken nog niet aan banden

  1. Hieruit blijkt maar weer hoe de macht van de elite is verstrengeld met de bancaire sector, die gewoon door mag blijven gaan met geld creeeren ((“)uit het niets..Precies zoals Rothschild doet, deze parasieten van onze samenleving moeten worden opgeruimd om echt met een schone lei te kunnen beginnen en orde op zaken te kunnen stellen binnen dit corrupt bolwerk.

  2. Hebben we de banken nog wel echt nodig? Op internet is toch elk alternatief te vinden.. Zij het crowdfunding, bitcoines, leningen, goud, beleggingsfondsen en wat dies meer zij.. laten de staten zelf maar weer geld scheppen ..

  3. Pingback: De crisis … voorbij … de crisis? | verhuis je geld!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.