Nutsbank genekt?

Geld (kasgeld, munten)-2Terwijl her en der banken met gemeenschapsgeld worden gered, was er na DSB opnieuw een bank die het loodje legde. Zonder gedupeerde rekeninghouders, werd het initiatief al in de kiem gesmoord door De Nederlandsche Bank. Maar de Depositobank komt er misschien alsnog.

Vragen aan de minister

Initiatiefnemer Richard van der Linde vertelt bij BNR radio dat DNB geen principiële bezwaren had. “De directie acht zichzelf niet bevoegd om een vergunning te verlenen. Kamerlid Koolmees van D66 heeft er vragen over gesteld aan de minister van Financiën.”

Rente en risico

Het grote voordeel van een depositobank is volgens FTM dat deze opereert zonder kredietverlening, dus zonder risico dat ingelegd geld niet kan worden terugbetaald omdat er te weinig in kas is. Aangezien al het geld wordt gestald bij de ECB en liquide is, kan zich geen bankrun voordoen. Zelfs wanneer alle betaalrekeninghouders hun geld opvragen. De bank heeft daarmee een meer maatschappelijk verantwoorde functie, zoals een nutsbank.

Geen druk

De markt krijgt daarmee meer keuzeruimte: de oude banken met zowel rente als risico en de depositobank waar beide ontbreken. Op de vraag waarom hij zelf niet bij de minister aanklopt zegt Van der Linde: “Ik wacht eerst op verdere argumentatie van DNB, zolang we in gesprek zijn ga ik geen druk uitoefenen.”

Wenselijk

Op de website Banking Review staat linksonder

Peiling over Depositobank

Linksonder op de website Banking Review staat deze peiling.

een peiling naar de wenselijkheid van een depositobank. De meeste stemmers zijn voor. Steun voor het initiatief kan ook worden gegeven door een like te geven aan de FB-pagina.

Nagekomen

Op 11 februari schreef Kees Pieters in The Post Online dat de Depositobank is tegengewerkt door DNB met onnodige eisen.

Advertentie

3 Reacties op “Nutsbank genekt?

  1. Toch heb ik hier mijn bedenkingen bij..en wel vanwege het feit dat alle centrale banken wereldwijd door Rothschild in het leven zijn geroepen, en hij niet veel goeds voor heeft met gelden die burgers er stallen..vooral digitaal..een ding is gevaarlijk omdat hij alle tegoeden die gestald zijn bij banken, kan bevriezen..wat nu de staat ook al kan doen..En als je in het achterhoofd houdt dat alle puppetregeringen uiteindelijk de wil van Rothschild doorvoeren, is dit niet verstandig.

  2. Pingback: VjG-reportage: Als vissen die water ontdekken | Verhuis je Geld

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.