Als diersoorten uitsterven, de lucht wordt vergiftigd en de zeespiegel stijgt, vraag je je af waar het naartoe gaat met de schepping. Of de evolutie. Naast alle gewone stervelingen is er nog een bijzonder schepsel dat hierin een rol speelt: geld. Want ook geld wordt geschapen, al is de manier waarop sterk in discussie.
Wilde verhalen
Burgerinitiatief Ons Geld bepleit dat geldschepping uitsluitend gebeurt door de overheid. Het Financieele Dagblad geeft ruimte aan de Amsterdamse hoogleraar Wim Boonstra om dit te betitelen als ‘wilde verhalen’. Bovendien stelt hij dat banken passief zijn bij geldschepping en dat voor deze activiteit geen aparte afdeling bestaat. Hij bedoelt het als geruststelling, maar hij erkent dus dat er geen normen zijn voor geldschepping en ook geen duidelijke verantwoordelijkheden.
Geen beleid
Laten we de maatschappelijke relevantie van geldstromen vergelijken met die van wegverkeer of drinkwater. Het is ondenkbaar dat er geen beleid wordt gevoerd om de productie van vervoermiddelen of water in goede banen te leiden en uitwassen te voorkomen. Zijn de belangen rond geld zo complex dat de vergelijking met water niet opgaat? Laten we dan kijken naar brandstof. Ook daar zijn de belangen groot wat niet wegneemt dat er veel normen en voorschriften zijn om de productie te reguleren.
Goochelaar
Het stuk van Boonstra bevat een illustratie van Hein de Kort, waarin een goochelaar geld uit een hoge hoed tovert. Het kan schrijnend worden genoemd dat dit plaatje beter lijkt aan te sluiten bij het groeiende onbehagen in de samenleving dan de uitleg van een wetenschapper. Wegens copyright tonen we onderaan deze pagina alleen een fragment, voor iedereen die zich registreert op de website van het FD is het plaatje zichtbaar.
Kantelen
De wenselijkheid van meer regulering wordt door twee initiatiefnemers van Ons Geld uiteengezet bij Follow the Money, in een artikel over verschillende definities van geldschepping. Deskundigen van Sustainable Finance Lab komen in het rapport De Geldkwestie (pdf) tot een soortgelijke conclusie. Naast experts zijn er gelukkig ook steeds meer burgers die hun macht als bankklant gebruiken om grote instituties langzaam te laten kantelen. Zo gaan schepping en evolutie hand in hand de goede kant op.
VjG-kort
Afgelopen zondag heeft Ad Broere Frontier Award 2015 ontvangen. De jury stelt dat hij baanbrekende activiteiten heeft ondernomen om de problematiek van geld aan de orde te stellen.