Vertrouwen in verzekeraars stijgende

Vertrouwensindex verzekeraars

Het vertrouwen in verzekeraars stijgt. De vertrouwensindex van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) komt nu op -9. Dat is vier keer beter, of minder slecht, dan tijdens het dieptepunt in 2012 (zie grafiek).

Negatieve aandacht

De negatieve stand betekent dat er meer mensen zijn met weinig vertrouwen dan met veel vertrouwen. Volgens het CVS komt dit vooral omdat consumenten twijfelen aan het vertrouwen dat anderen hebben in verzekeraars. Daarbij gaat het vooral om de negatieve aandacht voor verzekeraars in het nieuws en in consumentenrubrieken. Een uitvoerig rapport met cijfers tot en met eind 2015 is hier te downloaden.

Transparantie

Het toegenomen vertrouwen wordt verklaard uit de grotere financiële zekerheid die consumenten ervaren. Andere factoren die het vertrouwen positief hebben beïnvloed zijn meer transparantie over de kosten van producten en positieve ervaringen met de dienstverlening van een verzekeraar.

Top 5

Volgens onderzoek uit 2014 naar vertrouwen in afzonderlijke verzekeraars bestaat de top 5 in Nederland uit: Univé, Interpolis, Centraal Beheer, FBTO en Ohra.

Bankwijzer

Bij de redactie van deze site is geen vergelijkbare index bekend voor de andere grote tak van de financiële sector: banken. Wel is er de Eerlijke bankwijzer die veel aandacht geeft aan vertrouwen. Een factor die voor het vertrouwen van consumenten steeds belangrijker wordt is het toenemende gebruik van privégegevens door bedrijven. In Nederland werd ING pionier op dit vlak, maar kwam daarvan terug toen enorme commotie ontstond, onder meer bij de Consumentenbond.

Vertrouwen handen vormen hart -uitsnede

VjG-kort

Aantal betalingen via iDEAL stijgt jaarlijks met een kwart.

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.