Op 18 maart organiseert de Nederlandse tak van Economy for the Common Good (ECG) een cursusbijeenkomst over het bouwen aan een ‘gemene goed economie’. Onderwerpen die aan bod komen zijn: de geschiedenis van ECG en het vormgeven van uitgangspunten als solidariteit, duurzaamheid en transparantie. Ook de invulling van deze waarden door de individuele deelnemers wordt behandeld.
Tegenstelling
Er zijn in de economie veel activiteiten die als gemeen (doortrapt) worden ervaren, hier staat het woord gemeen voor gemeenschappelijk. ECG ontstond als beweging een jaar of vijf geleden in Oostenrijk. Wetenschapper Christan Felber besprak met een aantal ondernemers de tegenstelling die zij ervoeren tussen waarden die gangbaar zijn in hun werk (zoals winstmaximalisatie, concurrentie) en in het privéleven (zoals samenwerking, vertrouwen).
Rol van geld
Intussen is ECG gegroeid naar een netwerk met vele duizenden individuen en afdelingen in ruim vijftien landen. De bijeenkomst van 18 maart is de eerste in een reeks, met op 25 november specifiek aandacht voor de rol van geld. Aanmelding is mogelijk bij Annemarie Poorthuis.
Totaalvisie
Een van de docenten op 18 maart is Otmar Donnenberg die in Oostenrijk is geboren en lang werkzaam was in Nederland als consultant voor grote bedrijven. Wat hem drijft is het inzicht dat de mensheid niet verder komt met oude denkpatronen: “Om de samenleving te behouden is vernieuwing nodig, vanuit een totaalvisie. Alle deelgebieden als ecologie, economie, cultuur, mensenrechten verdienen daarin een plek. En omdat niemand deze ambitie alleen kan realiseren, is iedereen welkom die zich hiertoe aangesproken voelt. Zodat we samen kunnen bouwen aan een huis voor de mensheid waarin iedereen zich thuis voelt.”
VjG-kort
- twee dagen later, op zondag 20 maart, organiseert Ad Broere in Haarlem een college over menswaardige economie , met als spreker onder meer Klaas van Egmond, kroonlid van de SER en lid van het Sustainable Finance Lab
- hoe is het om zelf te bepalen wat je betaalt voor een kop koffie? Programmamaakster Stine Jensen vertelt het in een uitzending van Dus ik ben over geld
- namens het kabinet heeft minister Dijsselbloem gereageerd op het voorstel van Ons geld om geldschepping in publieke handen te brengen.

Klik op de foto voor de uitzending van Dus ik ben over geld.
Geachte redactie,
Iedere keer als ik de titel: Het laatste nieuws van Verhuis je geld! lees denk ik dat het uw LAATSTE e-mailbericht is. Een beetje in de betekenis van de grap van Herman Finkers: “Zelfmoord plegen is toch echt wel het laatste dat ik zou doen.” Kunt u overwegen om de titel te wijzigen in bijvoorbeeld: Nieuws van Verhuis je geld!
Geachte Albert,
Dank voor je reactie en een verwijzing naar Herman Finkers doet het altijd goed 😉 Het is zeker denkbaar dat de naam gaat veranderen. Het is mij alleen niet duidelijk waarom de huidige naam die indruk wekt. Kun je dat toelichten? Alvast bedankt.
Rob Visser