Banken kunnen omvallen door gebrek aan vertrouwen in hun kredietwaardigheid, met als gevolg dalende koersen en een bankrun. Volgens een artikel in De Correspondent zijn banken ook om een andere reden heel kwetsbaar: de afhankelijkheid van complexe ict-systemen.
Verantwoord risico
Het lijkt logisch dat banken beseffen hoe belangrijk ict is voor hun bedrijfsvoering, zoals ieder bedrijf. Toch twijfelen deskundigen daarover, volgens De Correspondent. De vraag is: als banken niet verantwoord omgaan met de risico’s van investeringen, waarom zouden ze dat dan wel doen met ict-risico’s? Bovendien ontbreekt het DNB en expertise en voldoende personeel om hierop toezicht te houden.
Tijdbom
Dit kan niet waar zijn, zou je denken. Het artikel geeft aan dat het gelijknamige boek van Joris Luyendijk dit onderwerp ook al aanroert. En de directeur van een Engels bedrijf voor betaalsoftware spreekt zelfs van ict-systemen als ‘tikkende tijdbommen’
Zonder samenhang
Oorzaak van het probleem zou liggen in de complexiteit van de systemen en het uitblijven van grondige renovatie. De vergelijking wordt gemaakt met een middeleeuwse toren die voortdurend wordt uitgebreid tot bijna niemand nog overzicht heeft op de structuur. Daardoor is onduidelijk of de volgende uitbreiding goed zal uitpakken. Zelfs bij bankfusies zijn de systemen aan elkaar gekoppeld zonder samenhang aan te brengen.
Inventarisatie
Een zoektocht op internet levert op dat twee banken zich serieus hebben bezig gehouden met het inventariseren van ict-risico’s. De gespecialiseerde Nederlandse Waterschapsbank geeft eerlijk aan dit onderwerp belangrijk te vinden, maar zicht op concrete maatregelen ontbreekt. Zakenbank Kempen & Co doet hetzelfde.
Als je dit gegeven van brakke ict-systemen van de banken plaatst naast de ‘oorlog’ die banken nu voeren om cash geld uit te bannen dan is het vragen om nog meer CHAOS!