Coöperatie blok aan been Rabobank?

Blok -uitsnedeRabobank gaat een vorm van crowdfunding aanbieden die volgens bestuurslid Rien Nagel past bij de identiteit van de bank. Columnist Michiel Werkman van Follow The Money bestrijdt dat. Als zijn stelling klopt maken waarden en principes opnieuw plaats voor winstbejag en concurrentieverhoudingen.

Nieuwe paden

In De Telegraaf zegt Nagel dat de bank vroeger bemiddelde tussen boeren die te veel en boeren die te weinig geld hadden en dat dit beginsel nog steeds geldt. Werkman waardeert dat Rabobank experimenteert met cofinanciering door particulieren. “Het hoort erbij dat zij daarvoor nieuwe paden (…) begaanbaar maken. Alhoewel er nog een heel lange weg is te gaan voordat er niet alleen sprake is van samen financieren, maar vooral óók van samen delen in het rendement én in het delen van de zekerheden.”

Rentepercentage

En daar gaat het al fout, volgens Werkman. “Dit plan heeft niets van doen met coöperatief bankieren, het is niets meer en niets minder dan het verleggen van een belangrijk deel van het bancaire financieringsrisico naar private investeerders. De uiteindelijke kredietnemers  krijgen niet bepaald het meest aantrekkelijke debetrentepercentage. En dat laatste zou bij een echte coöperatie juist wel het geval zijn.”

Historisch besef

Dat de bank blijf schermen met de coöperatieve identiteit is voor Werkman een vorm van pronken met valse veren. “In de tegenwoordige directie van de Rabobank zitten figuren die het werkelijk aan ieder historisch besef lijkt te ontbreken. Ze zouden zich moeten inlezen bij de Rabo Canon. Het is prima om met creatieve oplossingen te komen, maar kom er gewoon voor uit wat het doel van Rabobank is. Veel geld verdienen en risico’s vooral buiten de deur houden.”

TijdgeestVeren pauw -uitsnede

In de reacties onder het artikel leeft dat deze stap van de Rabobank inderdaad op gespannen kan staan met de coöperatieve gedachte. Tegelijk is er steun omdat de stap in de tijdgeest past. En daar wordt aan toegevoegd dat de bank uitgangspunten als stakeholderdenken en waardecreatie toch al jaren niet meer hanteert.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.