De Blije B (géén bank): ’93 miljard verspild aan rente’

“In Nederland financieren we de staatsschuld door verkoop van staatsobligaties op de dure en grillige anonieme internationale kapitaalmarkt. Sinds 1970 hadden wij op onze staatsschuld 93 miljard euro aan rentekosten kunnen besparen.” Dat zegt organisatie De Blije B (geen bank), die een coöperatieve bank in oprichting heeft.

blije-b-de-kernwaardenOmdat de organisatie volgens toezichthouder DNB niet als bank mag worden beschouwd, zet de redactie van Verhuis je Geld dit er expliciet bij: De Blije B (geen bank). Dit kan worden beschouwd als uiting van burgerlijke (on)gehoorzaamheid of als plaagstootje richting DNB. In elk geval wordt de associatie met een bank alvast gelegd.

Bankvergunning

De B staat nu voor Beweging. Wanneer het ledenaantal is gestegen tot boven de 100.000 zal officieel een bankvergunning worden aangevraagd, zegt de organisatie op de website (op een andere webpagina wordt een aantal van 60.000 genoemd).

Waardevaste munt

De Blije B streeft naar introductie van de munt URA, gebaseerd op uren en arbeid. Door het waardevaste karakter van deze begrippen (er kan niet mee gespeculeerd worden), is de munt stabiel. “Alle investeringen onder de URA worden in de reële economie geplaatst en geven financieel, ecologisch, emotioneel en sociaal rendement. Deze investeringen zijn dienstbaar aan de mens die ze altijd blijft gebruiken.”

Schade van rente

De organisatie is tegenstander van rente. “Hierdoor wordt geld aan de samenleving onttrokken, met als gevolg tekorten en crises. Om deze te bestrijden wordt extra geld uit het niets in omloop gebracht met als gevolg nieuwe schulden. Deze schulden dragen ook weer rente in zich mee. Al honderden jaren wordt schuld op schuld en rente op rente gestapeld. 80% van de mensen betaalt rente, 10% is neutraal en 10% ontvangt. Het systeem gaat ten koste van vele mensen, onze aarde, haar bodemschatten en het milieu.”

Meedoenblije-b-de-mensen

Wie wil meedoen aan het scheppen naar een integer financieel systeem op basis van deze uitgangspunten kan zich aansluiten bij De Blije B (nog geen bank).

Advertentie

3 Reacties op “De Blije B (géén bank): ’93 miljard verspild aan rente’

  1. Beste redactie,

    In de 2e alinea, onder het kopje Bankvergunning, staan enige zaken die verduidelijking behoeven. Op homepage van https://deblijeb.nl valt te lezen dat het gaat om 10.000 leden i.p.v. 100.000 leden. Dat zijn ELC houders. Daarover valt meer te lezen op de pagina https://deblijeb.nl/doe-mee onder het kopje 4. aanmelden voor ‘eeuwigdurende ledencertificaten’ (ELC). De 60.000 gaat over Medestanders. Zie op dezelfde pagina onder het kopje 3. aanmelden als medestander. De aantallen zijn opties en hebben te maken met het inzamelen van het benodigde geld voor de bankvergunning. Bij FAQ 1.3. staat: Bij de aanvraag van de EU-internetbankvergunning is één van de voorwaarden dat men, afhankelijk van de dan geldende wisselkoers, aantoonbaar 1,2 miljoen euro in kas heeft, als dekking voor de bank in oprichting. https://www.deblijeb.nl/faq.html#dekking

    Met hartelijke groeten,
    Familie Blij

  2. Dank voor uw commentaar. We krijgen geen mails van reacties, kijken onder de knop is er helaas bij ingeschoten. Als ik niet begrijp wat jullie bedoelen kan het zijn dat dit ook voor anderen onduidelijk is. Om de tekst aan te passen heb ik even telefonisch contact nodig. We kunnen telnrs via een DM op twitter uitwisselen: http://twitter.com/MijnGeldTelt .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.