Beste leiders (ter discussie)

Geert Kimpen (www.geertkimpen.com) stuurde onderstaande oproep aan ‘onze leiders’. We zijn benieuwd wat u van deze oproep vindt. Uw reacties zijn dan ook – zoals gebruikelijk hier – van harte welkom.

Beste leiders,

Doe het nu niet. Nog een top. Opnieuw dat drukke, nerveuze overleg om Europa te redden. Nog eens proberen een eensgezinde verklaring uit te geven dat u er helemaal uit bent, om na enkele dagen weer te merken, dat uw maatregelen weer niet afdoende waren.  U bedoelt het goed. U gelooft er ook werkelijk in dat het noodzakelijk is de Euro overeind te houden. U bent er werkelijk van overtuigd dat dit werelddeel in elkaar stort wanneer we geen Euro hebben.  U denkt echt dat als we allemaal maar voldoende bezuinigen om die biljoenen bij elkaar te brengen, om alle gaten te dichten, het uiteindelijk weer beter zal gaan.

Maar… wij geloven u niet meer, beste leiders. En belangrijker nog; wij willen het niet meer. U bent iets voor ons aan het redden, waarvan wij niet willen dat het gered wordt. Misschien zijn we ondankbaar in uw ogen. We zien heus wel hoe wanhopig u uw best doet. U reist van land naar land voor druk overleg met uw collega leiders. U onderhandelt, u wikt en weegt, u slaapt nog nauwelijks. Dat zien we heus wel. Maar u vecht voor iets wat wij, die u gekozen hebben, niet willen.

We begrijpen ook wel dat u geen tijd heeft om naar ons te luisteren. U ziet die kleurige iglotentjes niet van die idealisten op beurspleinen. U ziet de wanhoop niet van die miljoenen mensen die iedere avond weer op het nieuws horen dat er nieuwe bezuinigingen nodig zijn om Europa te redden. U ziet niet hoeveel mensen ’s nachts wakker liggen met zorgen over het jaar dat komen gaat, en of het nu wel of niet verantwoord is om nog één keer ouderwets en overvloedig kerst te vieren. U ziet en hoort alleen uw eigen doorgedraaide mantra; de Euro moet gered worden. Als een neurotische dwanggedachte. Wellicht ziet u zichzelf als een held die geschiedenis aan het schrijven is. Iemand over wie kinderen later op school zullen leren dat het aan hem te danken was dat de Euro nog bestaat.

Word toch wakker, beste leiders. U vecht voor een ideaal van de elite dat niet langer gedragen wordt door uw achterban. Het is allemaal niet zo moeilijk en ingewikkeld. Als u nu maar even tot rust wilt komen. Even wilt luisteren naar wat wij willen. Zoveel is dat namelijk niet.
Wij willen eerlijke en kleine banken. Banken waar ons geld veilig is en niet gebruikt wordt om krankzinnige beleggingen mee te doen. Banken die net als wijzelf niet meer uitgeven dan ze hebben. Banken die ons eerlijk adviseren en geen rente meer rekenen. Banken die gewoon doen waarvoor ze uitgevonden zijn; het geld dat we niet nodig hebben, bewaren, en ons verantwoord geld lenen wanneer we het nodig hebben. Niet meer en niet minder. En dan liefst met een filiaal in ons eigen dorp, met een bankdirecteur die ons kent, en die wij kennen. U weet wel, net zoals vroeger, zo’n leuke, empathische man of vrouw die samen met ons oud wordt.
We willen een eerlijke munt. Zo’n munt waarvan je weet wat die waard is. Een munt waarin we geloven omdat hij gebaseerd is op onze arbeid. Niet een munt die zomaar in elkaar kan storten, omdat er zich 1000 kilometer verderop een ramp voltrekt. Want dat begrijpen we niet meer. En dat willen we niet meer. En of u hem nu Euro noemt, of Gulden, Neuro of Zeuro, dat maakt ons persoonlijk niet zoveel uit. Gewoon, een oerdegelijke munt, zonder gelazer. En nee, we vinden het niet erg wanneer we aan de grens weer moeten wisselen, dat vonden we charmant, al dat gereken, en het was ook prettig dat in dat andere land alles zo goedkoop leek, dat we het er eens goed van namen, en op die manier de economie van die buitenlanden ondersteunden.

We willen ook werken. Graag. Maar dan liefst niet in een bedrijf waarvan de directie en de aandeelhouders in een ander land zitten. We vinden het prettig te weten voor wie we werken. En dat we geen anoniem aantal zijn waarvan er in barre tijden x overtollig zijn en afgevoerd worden. Het liefst hebben we eigenlijk helemaal geen aandeelhouders meer van onze bedrijven. We willen gewoon gezonde bedrijven die doen waar ze goed in zijn, en die niet door de waan van de dag opeens de helft van hun waarde kunnen verliezen op de beurs. Dat snappen we namelijk niet. We willen gewoon dat de winst van onze arbeid in ons bedrijf geïnvesteerd wordt, en niet in dividend voor de aandeelhouders van ons bedrijf. Eigenlijk heel normaal en logisch. En liefst willen we ook voor duurzame bedrijven werken. Bedrijven die begrijpen dat we vooralsnog slechts één aarde hebben, en dat we die graag zo schoon mogelijk willen overdragen aan onze kinderen en kleinkinderen.

We willen ook graag belastingen betalen. Ieder naar eigen vermogen. We begrijpen dat ons dat veel voordeel oplevert. Daardoor kunnen we onze kinderen gratis naar school laten gaan, hebben we goede wegen waarover we kunnen rijden, worden we geholpen als we ziek zijn, en krijgen we steun als het leven iets minder fortuinlijk voor ons is. Voor al die zaken betalen we graag belastingen, als u het maar goed regelt en organiseert. En liefst natuurlijk op zo’n eerlijk mogelijke manier. Zo gek is onze vraag toch niet dat we het normaal vinden dat de rijkeren iets meer, en de armeren iets minder betalen? Maar we willen geen belastingen betalen voor enorme noodfondsen. Voor enorme Europese instituten waarvan u ons voortdurend bezweert dat ze ons zoveel voordeel opleveren, maar waarvan wij alleen maar merken dat wij moeten bezuinigen om ze in stand te houden. Nee, we willen niet dat u banken overneemt die misdadige zaken hebben gedaan. We willen niet dat u landen redt waarvan de corrupte leiders het geld over de bank hebben gesmeten. We geloven niet in dat geldverslindende project Europa van u. U heeft het geprobeerd, wij zijn er lang in mee gegaan, maar nu is het spelletje over. We willen dat Europa van u niet meer. Dat wilt niet zeggen dat we onze ogen willen sluiten voor onze buren. Maar we willen niet verantwoordelijk zijn voor de schulden van onze buren. Dat willen we in onze eigen straat toch ook niet? Als onze buur failliet gaat, dan willen we hem wel eens op het eten vragen om zijn verhaal te vertellen, maar we gaan toch niet zijn schuld af betalen? Dat begrijpen wij niet, beste leiders, en dat willen wij niet.

Tenslotte, beste leiders, willen we graag een rechtvaardige wereld. Een wereld die we weer begrijpen. Een wereld waarin iedereen te eten heeft, iedereen gezondheidszorg heeft, en alle kinderen naar school kunnen. Een wereld waarin iedereen een fatsoenlijk leven kan leiden. Maar in een wereld waarin het mogelijk is dat door hebzucht sommigen miljarden kunnen verdienen door te speculeren op schaarste, is niet rechtvaardig. Dat soort praktijken willen we niet meer. We willen dat dit als misdaad tegen de menselijkheid wordt gezien. We hebben niets tegen mensen die op een eerlijke manier hun brood verdienen, welvaart opbouwen, en daardoor meer welvaart in de wereld brengen. Maar we willen geen speculanten meer. Geen beurzen. Geen beleggers. Geen aandeelhouders. We willen niet langer digitaal geld. We willen het namelijk simpwelweg weer begrijpen. En we willen dat die mensen die zich met dat digitale geld verrijkt hebben, nu niet alleen zelf hun schulden afbetalen, maar ook bestraft worden omwille van hun praktijken. Ze hoeven niet de gevangenis in, want dat kost ons alleen maar geld. Nee, de bestraffing dient levenslange dwangarbeid te zijn om al hun onrecht weer goed te maken. Ze waren zo goed en slim om van niets een fortuin te maken, dat ze nu hun slimheid inzetten, om op een verantwoorde manier hun systeem geheel te ontmantelen, en wat er overblijft te verdelen in de wereld. Dan zijn wij zelfs graag bereid om hun te vergeven.

Beste leiders, durf nu te kiezen voor radicale veranderingen. Durf uw oude overtuigingen op te geven, en de wereld werkelijk te veranderen. Dan zult u werkelijk in de geschiedenisboekjes terecht te komen. Want anders zullen wij het zijn. Het volk. Het volk dat het niet meer begrijpt en het niet meer wilt. En dan zullen wij massaal de straat opgaan. En uiteindelijk zult u verjaagd worden. U kijkt toch ook naar het nieuws? De dag dat we het niet meer beleefd vragen, is niet meer zo ver weg. En al zet u het leger in, eenmaal dat wij het echt niet meer willen, zult u ons niet van het plein kunnen verjagen. Maar dan zullen wij net zo lang blijven zitten, tot u weg gaat.

Dank u wel beste leiders, dat u even de tijd nam om niet alleen naar elkaar, maar om voor een keer naar ons te luisteren.

Geert Kimpen

Advertentie

32 Reacties op “Beste leiders (ter discussie)

 1. Hoi Rob, Geert,

  Zo ontzettend mee eens… Mooi en treffend neergezet! Hoewel ik mezelf af en toe afvraag waar en hoe te beginnen – het lijkt immers vechten tegen de Angelsaksische bierkaai – probeer ik door eigen bijdragen, genoeg tegengas op verkeerde forums 🙂 en in de prive sfeer mensen te bewegen. Ben een positivo hoor, maar zolang ik tijdens het hardlopen nog halfvolle chipszakken op straat vind, is er mijnsinziens nog een lange weg te gaan…

  Groet,

  Walter Bril

 2. Ja , het klinkt nogal nostalgisch en vooral ook utopisch dat er eindelijk eens naar het `gewone` volk moet worden geluisterd . Maar de hoge heren die dit systeem bedacht hebben en er heilig in geloofden , zullen zich op deze manier niet zomaar laten gezeggen ! En het gevolg blijft dat de `gewone` man in het zand blijft bijten door deze geldwolven , zolang zij niet eerst worden uitgeroeid zal je nooit iets nieuws kunnen opbouwen waar Geert zo naar verlangt .

 3. Een goed verhaal! Maar de klok terugdraaien lukt niet. Is nog nooit gebeurd. Ook omzien naar waar het allemaal mis begon te gaan heeft weinig zin. Blunders van wereldformaat! Vertrouwen op de boekhouding van de Grieken, optimisme tav Italië en Spanje, geen correctie bij de eerste overschrijding van de toegestane tekorten van onze oosterburen en Frankrijk. Blunders die met alsmaar hogere bijdragen niet weg te poetsen zijn. Het is goed dat we een signaal afgeven. Dat we onze minister de Jager niet meer met een blanco vrijbrief op pad sturen om de oren laten hangen naar Merkel en Sarkozy. Maar dat we onze hakken nú in het zand zetten. Dat we niet meer mee willen in die waanzinnige wedren en niet meer geloven in die utopie. De grenzen van het toelaatbare en de grens van ons optimisme zijn nu bereikt. Nederland mag dan een bescheiden inbreng leveren, maar we hebben ons niet onttrokken aan de beloften. Zijn weliswaar een kleine natie, maar we zijn wél Nederland en volwaardig lid van de club.

 4. Beste Geert, wat een verstandige taal, ik zet je verhaal graag integraal op mijn website, met bronvermelding!
  Je ideeën verdienen algemene steun, zeker ook van “Jan met de Pet”,
  Groeten, Wim van der Baan

 5. Chapeau! Zo duidelijk verwoord wat er bij steeds meer mensen speelt. Als deze dure, door ons betaalde hobby van een stel Bilderberg-leden doorgaat en we gaan met velen de straat op om te protesteren, zullen we niet raar moeten opkijken dat ons leger tégen ONS wordt ingezet. De “kleine man” laten opdraaien voor de schulden van misdadige banken en instellingen: KAN dat zomaar? Accepteren die betalers dat zonder slag of stoot? We zullen zien…

 6. Ja ja Zucht zucht was het maar waar ( terug naar Af ) maar helaas gaat die sneltrein van Roovers gewoon door, maaaaar het eindpunt is in zicht.
  De heren criminelen verzuipen in hun eigen Hebzucht en dommigheid.

  Gr Jan Molenkamp

 7. Helemaal goed, niets op af te dingen, je zou er alleen nog heel veel aan toe kunnen voegen, zoals de geldverslindende medicijnen en vaccinaties die onze kinderen beschadigen, maar wel de pharma aan geld helpen en de gezondheidszorg duur maken, wat dacht je van de troep die in onze voeding gestopt mag worden, gesubsidieerd en wel en die ons ook weer ziek maken, alles mag en is geoorloofd zolang het volk het slikt en het geld slechts één kant opgaat.
  Mijnheer Geert Kimpen, kan ik nog ergens tekenen?

  • Ja Juun. Dat dacht en denk ik ook steeds.
   Tekenen die hap, en onze “leiders” daarna niet meer loslaten totdat ze handelen in overeenstemming met de door Geert Kempen verwoordde oproep.En méér. Ik voel dat dit zo wie zo staat te gebeuren…..
   Myriam.

 8. Goed geschreven, duidelijke vertaling van onze gevoelens.
  Er is inderdaad nog wel wat aan toe te voegen maar de essentie is duidelijk! En vriendelijk geschreven komt het beter over dan in ‘oorlogstaal’.
  Dank voor het delen!!
  Gedeeld op mijn Fb-pagina

 9. Ik heb het gelezen! Ik vind het een erg populistisch verhaal met idealen die iedereen wil en waar naar mijn idee al veel van gerealiseerd wordt. De schrijver heeft geen idee wat er zou gebeuren bij het nalaten van maatregelen zoals die nu genomen worden! Hij komt niet verder dan, “wij willen eerlijke …..”, zonder echte plannen. Raakt kant noch wal, met misschien de beste bedoelingen, alleen deze zijn niet duidelijk!
  Ideeen komen erg overeen met die van de pvv
  “Verhuis je geld” als oproep is al vaker gebeurd en leidt, wanneer hier inderdaad grootschalig gevolg aan wordt gegeven tot ernstige destabilisatie van bestaande systemen ( zelfs bij “goede” banken) en tot grote ellende met name bij mensen waar de spreker voor op wil komen! Mocht dit tot ellende leiden is schrijver dan ook bereid hiervoor verantwoordelijkheid te nemen? Waarschijnlijk niet!

  • Het bekende argument: “Als iedereen…” Dat zal echt niet gebeuren. Maar wat wel kan gebeuren is dat 5 tot 10% overstapt, en dat is juist goed. Dan voelen de banken het, en gaan misschien wat veranderen. Zoals nu in Amerika gebeurt naar aanleiding van Move Your Money.

  • Harold, laat het verleden met rust. Dit is nu een andere tijd, andere energie, andere mensen met meer inzichten, en nijpende levensomstandigheden voor velen die nodig verholpen moeten en nu gaan worden.
   Follow you heart, brother.

 10. HEAR , HEAR !
  dank Geert , i agree !
  laat de mensen die BANG zijn voor hun eigen hachie maar praten,het populistisch noemen,vergelijken met pvv,het een utopie noemen en al dat soort onzin is alleen gebaseerd op ANGST die ons aangepraat word door onze “leiders” !!!!!!!!!
  IK BEN KLAAR VOOR DE STRIJD !

  ALLES VOOR ALLEN !

 11. Heerlijk, deze helderheid, duidelijkheid en waarheid! En zo velen van ons weten dit ook bovendien. Maar dan heb je een mens als Geert die het ineens uitschrijft.
  Als stuk om te ondertekenen stel ik voor dat het ingekort zou kunnen worden.
  For starters. Keep it short. Hou het bij de hoofdzaken. Ze moeten het artikel in één klap kunnen overzien, Michael Moore over “Occupy” heeft dat ook gedaan, en het werd héél veel gelezen.
  Zelf ben ik trouwens halverwege dit artikel gestopt met lezen, want ik had allang gesnapt uit welke hoek de wind waait.
  Snapt u?

 12. Ik denk dat er twee uitdagingen spelen.

  Uitdaging 1: Er is een binnen en buitenkant. We zien allemaal de buitenkant en deze wekt -logischerwijze- steeds meer ontevredenheid, frustratie, onmacht en woede op. Je hebt het gevoel er niets aan te kunnen doen als individu. Geert verwoord deze gevoelens denk ik heel mooi. Door deze woorden alleen al te delen met anderen creeer je een beetje bewustzijn. Dat is de binnenkant. En volgens mij ligt daar uiteindelijk het geheim en de kracht. You can’t boil the ocean. Maar alle beetjes helpen…

  Uitdaging 2 (en last but not least): “Having just the vision is no solution, everything depends on execution” ― Stephen Sondheim. Kortom, alleen door daden verander je een heel klein beetje de wereld. Maar wanneer doet iets voldoende pijn om zelf tot daden over te gaan? Wanneer ga ik op zoek naar nieuwe kaas? Als het al op is? Of juist net iets daarvoor? Ik kies liever voor het laatste…

 13. Uitstekend verwoord wat veel mensen denken, voelen, vinden. Hopelijk dringt dit bericht wel bij de leiders van landen, banken en grote ondernemingen door. `Wat zou het mooi zijn als de balans in alle facetten van het leven weer terugkomt.

 14. Velen willen wel……maar zelfs de Diamondbrothers zullen buiten schot blijven dankzij de medewerking van “Justisjust”. Il nous reste que la révolution. Les aristocrates à la lanterne.

 15. Als Belg (°1960) mis ik eigenlijk het meest hoe wij eind vorige eeuw naar jullie Nederlanders opkeken als het land waar alles mocht en kon (weliswaar binnen de perken maar toch) en waarvan je na een bezoek of goed gesprek met niets dan een positief gevoel bleef zitten. Waar is dat positivisme, blijheid, vrijheid gebleven ?

 16. Hoi Geert,

  Ik vind het ook een prachtig verwoord stuk, was dan ook blij verrast toen ik je gehele speech voorgelezen hoorde door mevr. Thieme van de PvdD. Zoals verwacht was de reactie in de 2e kamer nogal lauw, en dat is zacht uitgedrukt, ze werden er zelfs een beetje stil van herinner ik me.

  De one-liner “Je kunt een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt” lijkt me zeer toepasselijk voor onze leiders.

 17. Pingback: Ingezonden: Links kust rechts | verhuis je geld!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.