Ook DNB ontdekt fintech. Dat technologie voortschrijdt heeft invloed op het aantal fysieke winkels, op de distributie van producten (bijvoorbeeld 3d-printen) en ook de financiële sector ontkomt er niet aan. De toezichthouder inventariseert de ontwikkelingen op basis van drie scenario’s.
Robots maken geen fouten
In het rapport Technologische innovatie en de Nederlandse financiële sector schetst DNB eerst wat er gebeurt als de banken zich aanpassen. Dit vraagt om partnerschappen met technologische bedrijven, ontwikkeling van nieuwe producten en toetreding van meer buitenlandse partijen in de sector op de Nederlandse markt. Er zijn consequenties voor de risico’s die verzekeraars aangaan omdat robots worden geacht geen fouten te maken.
Bancaire functie
De twee andere scenario’s gaan uit van versnippering (doordat veel kleine bedrijven marktaandeel winnen) en het omgekeerde: concentratie. Dat laatste gebeurt wanneer grote technologische bedrijven een bancaire functie innemen en hun rol als makelaar van informatie gaan uitbreiden naar geld.
Twee kanten
Toetreding van nieuwe partijen heeft twee kanten volgens het rapport. Het kan de dynamiek van de markt vergroten en leiden tot meer innovatie en dus klantvriendelijke producten. Bovendien zal een grotere diversiteit van de sector leiden tot een betere spreiding van risico’s. Minder banken zijn dan ‘too big to fail’. Anderzijds kan ook instabiliteit ontstaan als nieuwe marktpartijen heel groot zijn of weinig ervaring hebben in de sector.
Gevolgen voor toezicht
Fintech heeft ook invloed op de functie van DNB zelf. De toezichthouder gaat in gesprek met de sector over de plannen die er zijn rond innovatie en betrekt dit onderwerp voortaan bij het analyseren van risico’s.
Links
We schreven op deze website eerder over fintech en de vraag of deze ontwikkeling de transparantie vergroot. Goede artikelen over het recente DNB-rapport zijn te vinden op de websites van Financieel management en RTL Z.
Peiling
Hebt u al meegedaan aan de peiling van Verhuis je geld? Hartelijk dank!