Bankwijzer looft Triodos en ASN

Eerlijke bankwijzere 2016Wederom komen Triodos Bank en ASN Bank het beste uit de bus bij de Eerlijke Bankwijzer. Triodos scoort twee keer een 10 en ASN drie keer. Inmiddels komen van diverse kanten reacties op het rapport binnen, ook vanuit de bankwereld.

Beloven en doen

De Eerlijke Bankwijzer beoordeelt het beleid van tien Nederlandse banken op zeven factoren: arbeidsrecht, bonussen, klimaatverandering, belasting en corruptie, industrie, gezondheid en natuur. De organisatie zelf concludeert dat grote banken “veel beloven en weinig doen“.

Zwaar onvoldoende

ING over Eerlijjke bankwijzerAmnesty International behoort samen met Oxfam Novib, FNV, Milieudefensie, Pax en de Dierenbescherming tot de oprichters van de Bankwijzer. De mensenrechtenorganisatie concludeert uit het rapport dat Nederlandse banken meedoen aan schendingen van arbeidsrechten. “Sommige banken krijgen een mager zesje. Aegon en Delta Lloyd  (verzekeraars die ook een bank hebben) scoren zelfs zwaar onvoldoende.”

Investering in kolen
In een verklaring zegt Regiobank trots te zijn op de eigen scores. ING zegt voldoende te scoren en belooft de aanbevelingen in het rapport serieus te bekijken. Wellicht is ING vergeten hoe er wordt gekeken naar de investering die de bank, samen met Rabobank, doet in kolen. Verhuis je Geld berichtte hierover op 27 november.

VjG-kort: Krijgen gedupeerden DSB allemaal hun geld?

Ex-topman Dirk Scheringa gaat met zijn CS Factoring naar de beurs. Factoring is het afkopen van debiteurenschulden voor provisie.

Nuance

Gezien het verleden van Scheringa is dit voor het imago van de financiële sector wellicht geen goed nieuws. Tegelijk is er een nuance. De curatoren streven ernaar dat alle particuliere gedupeerden hun geld terug krijgen, zo meldt website Z24. Daarbij gaat het om 8.000 DSB-klanten die meer dan 100.000 euro op hun rekening hadden staan toen de bank omviel. Zij konden dus niet volledig profiteren van het depositogarantstelsel. Daarnaast zijn  er nog 500 leveranciers met een openstaande rekening en 22.000 polisklanten die veel te veel provisie hadden betaald.

Aanspraken

In totaal heeft DSB een kleine 4 miljard aan schulden niet afbetaald. Daar staat tegenover dat er nog een vergelijkbaar bedrag aan vorderingen uitstaat in de vorm van af te betalen leningen. Volgens een aanbod van de curatoren kunnen gedupeerden van het faillissement hun volledige vordering uitgekeerd krijgen, als wordt afgezien van rente en andere aanspraken.

Advertentie

3 Reacties op “Bankwijzer looft Triodos en ASN

  1. Bonusbeleid ASN klopt niet. Ik heb de directeur van ASN op TV zien beweren dat hij voor bonussen is. Verder kun je ASN in het weekend niet bellen, ook niet als je ze echt nodig hebt. ASN staat dus veel te hoog genoteerd in de bankwijzer.

  2. Zelf heb ik voor Triodos gekozen. Ook omdat zij zakelijke rekeningen hebben. Ook de keuze van Triodos om niet met bonussen te werken en te zoeken naar groene investeringen betekend voor mij dat deze bank meer op de toekomst is gericht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.