Laatste Rondom10 kabbelt voorbij

De breed aangekondigde uitzending van Rondom10 van gisteravond was bij lange na niet wat het had kunnen zijn. Een groot artikel in Trouw over het verdwijnen van dit programma (na dertig jaar) had als kop: De stem van de gewone man. “Een kwestie die bij veel mensen leefde, maar weinig aandacht kreeg, was zeer geschikt voor het programma.”
De programmamakers hebben voor deze avond met een oproep in de krant wel geprobeerd (ontevreden) klanten van banken te vinden en er kwamen er ook drie aan het woord, maar zo ontevreden kwamen ze niet over.

Een visboer, met een marktkraam, die weliswaar voldeed aan het begrip ‘gewoon’ in verband met zijn beroep, kwam vaak aan het woord. Hij geeft inmiddels les aan bankiers in klantvriendelijkheid en heeft er (zo te horen) een leuk bijbaantje bij. Zo leert hij bankiers hoe ze klanten beleefd kunnen groeten en dat ze blij moeten kijken als ze hun geld bij hen komen inleveren. Als alternatief voor de omstreden bonus kwam hij met een fantastische oplossing. Geef de bankiers in plaats van een enorme bonus gewoon een bloemetje of een klopje op de schouder. Dat we daar niet eerder opgekomen zijn, dacht ik, dat zullen ze leuk vinden!

Twee ook min of meer ‘gewone’ dames (één werkte in de zorg, de ander bij de hoogovens), misten vooral het veilige blauwe Postbankgevoel en konden maar niet wennen aan de nieuwe onpersoonlijke oranje ING. Zij vonden de bonussen ook veel te hoog en vergeleken ze met hun eigen inzet en gemaakte uren op het werk, maar van echte kwaadheid en voorstellen over wat er zou moeten veranderen in de bankenwereld was nauwelijks sprake.

Reacties op een aantal columns die wij (Rob en ik) de afgelopen maanden schreven voor de website en Nieuwsbrief van TROS Radar over banken en bonussen lieten iets heel anders zien. Pagina’s vol reacties van het ‘gewone’ Troslid die er echt niet om logen. Zij kwamen met terechte afschuw, ongeloof en woede over het gebrek aan fatsoen in de bankenwereld. Een paar van deze mensen in de uitzending hadden het stukken beter gedaan, want de bankiers en een studentje economie bleven het verschijnsel van de miljoenenbonus keer op keer verdedigen en kregen te weinig tegenvuur.

Het programma kabbelde op die manier maar door. De stemming was positief en bijna gezellig te noemen. De bankiers vonden natuurlijk ook wel dat ze fouten hadden gemaakt, en nog veel konden leren, maar de klanten waren toch ook dom, lui en hebberig geweest en hadden zich niet genoeg verdiept in financiële zaken. En zo keutelde het maar door. Jammer: een gemiste kans voor een onderwerp dat een betere research had verdiend, een beter samengesteld publiek en een betere debatleidster.

Advertentie

6 Reacties op “Laatste Rondom10 kabbelt voorbij

 1. Helemaal met de opmerkingen eens, weinig diepgang en nog niet een echte oplossing.
  Zolang deze bonuscultuur gehandhaafd blijft geen verbetering.
  Weinig vertrouwen in een positieve klantgerichte verandering van de banken voor hun klanten.
  Ik laat me leiden door de periodieke rapportcijfers over de banken via VERHUIS JE GELD
  Veel wijsheid !!!!!!!!

 2. inderdaad kwam het onderwerp niet uit de verf. veel leden uit onze vereniging volgen rondom10 vanaf begin.
  cees grimbergen kon en kan het beter. (cees volgende week omroep max de vuurdoop zullen we maar zeggen) maar er is meer. het klootjes volk is wijzer geworden door de sociale media als oa” verhuis je geld”. wij zelf proberen dat ook telkens uit. voorbeeld is inderdaad sns die nu de hoogste rente bied(vanaf 10000 euro)maar waar men inmiddels geen contant geld meer kan storten in kleine gemeenten. ing geeft ook een hogere rente vanaf 25000 euro. kom je eronder door overboeking .krijg je geen waarschuwing!
  op velerlei terrein is winst te boeken ,helaas gaan volksstammen nog steeds trouw naar hun eigen bank. maak een vuist als consument in Nederland. geloof ons, er is een wereld te winnen. richt gewoon een eigen ziekenhuis op. een eigen energie leverancier het kan allemaal juist door Brussel! kortom stroop de mouwen op ,bedenk dat in de economie wij de machtsfactor zijn! gedachtig omvallen DSB bank . wordt anders lid van onze vereniging . wij hebben veel pijlen op de boog! waarmee rutte cum suis mee wordt geraakt!

 3. Jammer dat ik deze uitzending heb gemist en ik ben het helemaal met jullie eens dat er veel te weinig mensen echt boos worden over de bonussen. Persoonlijk vind ik dat als je al een paar ton betaald krijg per jaar voor je baan je geacht wordt heel erg je best te doen om dit salaris ook echt te verdienen, daar hoeft niet nog eens een dikke bonus bij. Het smoesje dat je anders geen goede mensen kunt krijgen voor deze functies lijkt mij klinkklare onzin. Iedereen kan van zo’n salaris een meer dan goed leven leiden met alles wat je nodig hebt en en veel extra’s die menig Nederlander zich niet kan veroorloven.
  Waar ik ook bijna niemand over hoor is dat de spaarders al jarenlang een minimale rente krijgen voor hun spaargeld waarvan de overheid ook nog graag een graantje meepikt als je zo verstandig bent geweest te sparen en nu wellicht zelf in staat bent je AOW aan te vullen. Want laten we eerlijk zijn, van alleen AOW ga je nog net niet dood.
  Zelf werd ik meteen laaiend toen ik op TV hoorde dat de ING de bonussen wilde laten doorgaan, ik wilde eigenlijk meteen weg bij die bank en iedereen aansporen dat ook te doen. Haal het geld waarmee deze bank door de overheid (lees: de belastingbetalers) overeind is gehouden zo snel mogelijk terug met een goede rente. Waarom zou een bank niet failliet mogen gaan en de slechte bestuurders verantwoordelijk worden gesteld, laat die bonussen terugstorten als er wanbeleid is gepleegd. Als ik mijn werk niet goed doe sta ik binnen de kortste keren op straat zonder uitkering en een bonus heb ik al helemaal nooit gekregen. Laat staan een oprotpremie of jarenlang wachtgeld.

 4. Vond het een waardeloos programma waar ik niets wijzer van ben geworden. Alleen maar ergernis. Maar, dat zal wel de eis zijn van de bank directeuren anders hadden zij niet gekomen bij rond om tien. De bonussen is een slechte zaak die krijgen ze alleen om goed gelovige consumenten verkeerde producten aan te praten. Hoe meer ze verkopen hoe groter de bonussen. Kijk maar naar al die verkeerde hypotheken etc. Over lijken gaan ze en wie betaald hun slecht beleid zoals de crisis. Precies, wij de hardwerkende belasting betaler. Die vaak werken voor een klein salaris. En als die mensen allemaal stoppen met werken omdat ze geen bonus krijgen. Dan gaat alles plat. En sinds Cees weg is vind ik het programma niets meer aan. Ik ben al een tijdje bij de triodos bank die nog eerlijk en klant vriendelijk bankiert zonder belachelijke bonussen en in geen verkeerde dingen investeert.

 5. het faillissement van onze euro kan alleen tegen worden gehouden door onszelf. de Griekse overheid heeft een begrotingstekort van 150%! zelfs Nederland zou dat niet aankunnen.immers bij ons is het 2 a 3% . schuld die alleen maar groter wordt-laat worden, kan nooit meer worden afgelost. dus kan de Griekse overheid dreigen met .of jullie geven ons geld of de euro middels domino effect is ten einde. water naar de zee dragen noemen we dat. oplossing? door de zure appel heen bijten en afstempelen voor lief nemen)banken!
  die zitten met allerlei financieringen er mee in. wij burgers met name het klootjes volk moeten niet de afstempeling voor onze rekening nemen,maar de banken en haar share holders. en dat is niet jan met de pet. daarom juist maken bepaalde groeperingen en partijen ons bang! immers dan komt hun bonus,2e huis en wat dies meer zij in de gevarenzone. en laat dat nou net de vvd achterban zijn. voor ons mag het. het zuur voel je maar even ,maar de napijn bij te lang wachten duurt veel langer.
  waarvan akte!

 6. Veel mensen hebben de bezuinigingen van de afgelopen jaren proberen op te vangen met spaarplannen zoals Koersplan. Zij probeerden hun verantwoording te nemen en dachten een wijs besluit te hebben genomen. Ontercht wordt hun nu hebberigheid verweten terwijl zij door de politiek in de handen van de verzekeraars zijn gedreven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.