Occupy weet niet wat ze wil: kletskoek!

Ondanks de wereldwijde groei van OccypyEveryting blijven veel commentatoren, vooral als ze verbonden zijn met gevestigde machten of traditionele organisaties, hameren op het feit de het misschien wel aardige, grappige demonstraties zijn, maar dat ‘die jongelui’ geen alternatieven aandragen voor de huidige problemen.

Eigenlijk is dat een heel zielig verwijt, want het is helemaal niet reëel om van een protestbeweging te verwachten dat ze met kant-en-klare oplossingen komen. 
Dat gold voor de Franse Revolutie (eerst moesten de koppen rollen!) en ook voor onze ‘revolutie’ van de jaren zestig. Die begon (in Nederland) met allerlei dwaze/gekke acties van o.a. Provo en Kabouters. Die wisten echt ook niet waar het precies naar toe zou moeten gaan, maar ze stelden wel iets aan de orde. Dat het zó niet verder kom, dat het afgelopen moest zijn met de regenten, patriarchaat en autoritaire structuren.

Pas later, toen de regenten inmiddels het veld hadden moeten ruimen, werden allerlei nieuwe dingen bedacht. En zo is het nu ook. Occupy stelt een aantal zaken aan de orde die echt niet langer kunnen zó. Een daarvan is in het kader van deze site relevant. Het huidige bankwezen moet op de schop: zo kan het niet langer. Zij (1%) de lusten en wij (99%) de lasten. En eigenlijk is het alternatief voor banken alllang voorhanden: wij willen normale banken!

Sterker nog, er wordt al hard gewerkt om die nieuwe bank-economie te ontwerpen. Onder andere door het Sustainable Finance Lab. Een initiatief uit 2010 van Herman Wijffels en Klaas van Egmond van de Universiteit Utrecht en het Utrecht Sustainability Institute (USI) en Peter Blom van Triodos Bank. In dit Lab zijn wetenschappers uit verschillende disciplines samengebracht.

Doel is het ontwikkelen van ideeën voor een daadwerkelijke verduurzaming van de financiële sector: een stabiele en robuuste sector die bijdraagt aan een economie die de mens dient zonder daarbij zijn leefmilieu uit te putten. Hiervoor zijn meer fundamentele veranderingen nodig dan wat nu op de maatschappelijke agenda staat.
Veel meer informatie op hun site www.sustainablefinancelab.nl. Kijk vooral ook op hun Facebook-site

Advertentie

Een Reactie op “Occupy weet niet wat ze wil: kletskoek!

  1. Pingback: Waarom nee-zeggen zo belangrijk is… | verhuis je geld!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.