Moedeloos…

De laatste weken overvalt me steeds vaker een gevoel van moedeloosheid. Zelfs het bericht dat er inmiddels 200.000 bezoekers op deze site zijn geweest maakte me niet echt vrolijk. Wat is er aan de hand? Ik begin zo langzamerhand ernstig te twijfelen aan de mogelijkheden om de financiële wereld te veranderen, al zal het mij er overigens niet van weerhouden toch van alles te blijven proberen.

Opeens zag ik een overeenkomst tussen de eeuwenlange strijd tegen de maffia en ander gespuis, en de strijd tegen financiële criminelen of financiële terroristen, zoals we ze sinds kort noemen.
Een paar jaar terug keek ik naar een tv-serie die in Baltimore speelde. The Wire gaat over de strijd van politie en FBI tegen de georganiseerde drugshandel. Een serie die op werkelijke gebeurtenissen is gebaseerd, inclusief het corrupte gedrag van de burgemeester van die stad. Als kijker leer je al die personages kennen en je leeft mee. Je betreurt het als er weer een onschuldig slachtoffer valt, en bent blij als er weer een ‘boef’ wordt opgepakt. Als dan eindelijk na jaren afluisteren, spioneren en undercoverwerk een grote slag kan worden toegebracht aan de leiding van de georganiseerde drugshandel denk je even: goed dat het recht zegeviert en dat die schoften dood zijn of in de gevangenis zitten.

Maar… in werkelijkheid komt het erop neer dat de opengevallen plaatsen direct worden opgevuld door andere gewetenloze schurken die op hun kans hebben zitten wachten. En opnieuw vallen er de nodige slachtoffers.
Zo is het gegaan en zo zal het altijd weer gaan, dus wat wat heeft het eigenlijk voor zin. Al dat geld, al die energie en moeite die het kost terwijl alles weer precies zo verder gaat als daarvoor. Alleen de poppetjes worden vervangen.

Denk nu niet dat ik een pessimist ben, want dat ben ik niet. Maar zolang banken misdaden kunnen plegen er van af komen met een spijtbetuiging, een boete die ze blijkbaar zonder veel problemen kunnen betalen en hun foute medewerkers naar huis sturen met een leuke bonus, is dit alleen maar een bewijs dat er (nog) niets veranderd is. Ook in deze gevallen zijn er hier en daar wat poppetjes weggestuurd, maar vervangen door anderen die het zelfde doen als hun voorgangers. Kortom: ze dronken een glas en deden een plas en lieten de zaak voor wat ze was…

Advertentie

8 Reacties op “Moedeloos…

 1. Pingback: Moedeloos… « Hanneke van Veen

 2. Lobbyen strafbaar stellen.
  Chinese wal bij wet regelen tussen banken en politiek.
  Banken opsplitsen en grootte ervan afspreken, zoals ook EU tot stand kwam, moet dat ook kunnen.
  Voortdurende wisseling van de handhavers aangaande bovenstaand voorstel.
  Moet kunnen zonder tot communisme te vervallen.
  Durf de Chinezen hierbij maar eens om raad te vragen.

 3. Ik zeg,geef de moed NIET op,want dan hebben die schurken bij voorbaat al gewonnen.
  Ikzelf weet ook niet wat ik er aan zou kunnen,moeten doen,deze heren zijn veel te machtig om zomaar even in te pakken.De dure advokaten die zij ingehuurd hebben,ook schorem,betalen zij van de veel te hoge hypotheekrente`s die zij rekenen,en van de veel te lage spaar rente`s die wij als “trouwe klant”krijgen voor onze spaargelden.Dus wij moeten met zijn allen een vuist zien te maken om deze ellendelingen tegen te houden,maar op zijn minst,er voor zorgen dat zij geen woekerwinsten maken,en geen bonussen meer kunnen uitdelen.Dus blijf AUB doorgaan!!!

 4. Wat ik graag zou zien Hanneke, is dat u de door uzelf opgeroepen negatieve overtuiging, die u uiteraard een moedeloos en zwaar gevoel geeft, voor uzelf zou houden. Er kunnen mensen zijn die zich door u laten beinvloeden.
  Kom op.

  • Beste Myriam (ook namens Hanneke),
   U hebt natuurlijk gelijk, maar af en toe moet je toch ook je hart kunnen luchten. We kregen overigens zoveel positieve en bemoedigende reacties, dat we zeker doorgaan.
   Rob van Eeden

 5. Hallo Hanneke,
  Vast van overtuigd dat banken/politici uiteindelijk ten val worden gebracht , hun eigen graf graven. De meeste hoofdschuldigen zullen ook de rekening gepresenteerd krijgen. Vele voorbeelden. Je kan een vergelijking treffen met de arbeidersbeweging, de emancipatiebeweging van vrouwen, de Apartheidsbeweging.
  Kwestie van lange adem: rustig blijven werken aan het in kaart brengen van de organisatie van deze uitbuiting en via de site en facebook werken aan bewustwording, Else

 6. Misschien stemmen op de partij die de banken echt de voet dwars durft te zetten? Is bekend welke partij(en) het lef heeft (hebben)?

 7. Wat hebben we aan al dat gemopper, Ik zou liever goede raad hebben over wat WEL te doen. Waar dan wel het geld plaatsen. Wat er dan WEL mee te doen. Is ons geld dan straks niks meer waard???? Komt er deflatie?????? Niemand die me daar een goed duidelijk antwoord op kan geven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.