Als bankrekeninghouders in de EU hun rekeningnummer kunnen meenemen bij de overstap naar een andere bank, houden ze daar miljarden aan over. Binnen Nederland gaat het in totaal om een directe opbrengst van vele honderden miljoenen. Deze bedragen gelden op een termijn van tien jaar.
Gedoe
De cijfers staan in het rapport ‘Portabiliteit van betaalrekeningnummers’ dat is uitgebracht door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Volgens een persbericht bepleit de toezichthouder dat de EU nummerbehoud mogelijk maakt. “Dit houdt banken scherp en er ontstaat meer concurrentie. (…) Behoud van het rekeningnummer beperkt de hoeveelheid ‘gedoe’ aanzienlijk.”
Besparing van 20 procent
Verwacht wordt dat consumenten jaarlijks 20 procent op de uitgaven voor betalingsverkeer kunnen besparen. Binnen de EU gaat het dan op een termijn van tien jaar over een kleine miljard euro. Tweehonderd miljoen meer wordt door consumenten bespaard omdat het overstapproces eenvoudiger wordt. Dat er minder fouten worden gemaakt na een overstap scheelt 156 miljoen en het uitblijven van portokosten om de overstap kenbaar te maken aan leveranciers 92 miljoen.
Directe en indirecte baten
Binnen Nederland gaat het over tien jaar om een bedrag van in totaal tussen de 388 en 466 miljoen aan directe baten. Daarnaast worden ook indirecte baten genoemd: door toegenomen concurrentie moeten banken efficiënter opereren en hun tarieven verlagen, wat minstens een half miljard oplevert.
IBAN ter discussie
Het rapport bevat verschillende alternatieven voor het realiseren van nummerbehoud, al dan niet op basis van IBAN. Op 2 februari berichtte Verhuis je Geld dat het voortbestaan van IBAN ter discussie staat. Het ACM-rapport zit diep verstopt achter deze link.
De Nederlandsche Bank steunt het pleidooi voor nummerbehoud, zo blijkt uit een persbericht van 5 juli 2016 http://www.dnb.nl/nieuws/nieuwsoverzicht-en-archief/persberichten-2016/dnb343529.jsp.