Geen #Grexit maar #Graud door belangen van banken?

Met de Agreekment van vandaag is een Grexit afgewend. Wanneer het Griekse parlement woensdag instemt met de voorwaarden van het reddingspakket, blijft het land binnen de eurozone. Deze oplossing wordt in de meeste EU-landen door gematigde partijen gesteund. De meer linkse partijen noemen het akkoord onrechtvaardig en de rechtse slap.

Onmacht en tragiek

Onder de oppervlakte van alle commotie doen zich opmerkelijke fenomenen voor. Van Griekse politici wordt gevraagd in te stemmen met maatregelen die volgens de media veel strenger zijn dan wat bij referendum door de bevolking werd afgewezen. In een land dat de bakermat vormt van de democratie is dat een drama. Dat woord komt uit het Grieks en betekent handeling, terwijl het vaak wordt geassocieerd met onmacht en tragiek.

Financieel gareel

Tom de Bruijn bij Nieuwsuur.

Tom de Bruijn bij Nieuwsuur op 10:05 van dit fragment.

Dit drama op het politieke toneel komt via de media vooral over het voetlicht op een manier die de financiële orde bevestigt: de Grieken moeten in het gareel worden gehouden met begrotingsdiscipline en het nakomen van betalingsverplichtingen. Een nuancering daarbij werd geplaatst door voormalig CPB-directeur Coen Teulings bij Nieuwsuur (zijn boodschap ontbreekt in de tekst op de site van Nieuwsuur, maar de uitspraken staan wel online in de uitzending op 6:32). De volgende avond bracht het programma al weer een mainstream geluid, bij monde van Tom de Bruijn voormalig lid van een ‘taskforce’ voor Griekenland. Zie het fragment op 10:05 van deze uitzending.

Redden van banken

Volgens economisch commentator Ewald Engelen is het werkelijke doel van deze operatie de vernedering van Syriza en het redden van banken. Soortgelijke publicaties in Nederlandstalige media zijn gedaan door het Vlaamse dagblad De Morgen, het tv-programma Radar en het blad 360 magazine. Als de zienswijze van deze onderstroom in de media reëel blijkt te zijn, is er geen sprake van Grexit of Agreekment, maar van Graud, naar de Engelse term fraud (oplichting, bedrog).

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.