Dip zonder grip?

Grafiek daalt -uitsnede.jpg

Bankaandelen zitten in een vrije val, zo melden de media. En het lijkt niet zomaar een dipje op de beurs, misschien wel een nieuwe financiële crisis. “Na de bliksem komt de donder.”

Olieprijs

De economieën van Zuid-Europa zitten nog altijd in het slob, daar komen problemen bij in Rusland, China en Brazilië, terwijl ook de Amerikaanse economie hapert. De energiesector, waar veel banken aan verbonden zijn, lijdt onder een lage olieprijs.

Fragiel

De Volkskrant citeert hoogleraar Harald Benink die, zegt dat de financiële markten nu kijken of de banken echt meer vet op de botten hebben gekregen. “Het blijkt het nog steeds erg fragiel te zijn.” Daarnaast zouden schuldeisers vrezen dat zij voortaan moeten opdraaien voor de val van een bank, omdat de belastingbetaler daar niet langer toe bereid is.

Inschatting risico’s

“We hebben de bliksem gezien, het wachten is nu op de donder. Dan weten we hoe erg het is”, zegt de Vlaamse econoom Geert Noels in het VRT-programma Terzake. “De rente is zo laag dat mensen naar de beurs worden gedreven voor een beetje rendement, zij hebben geen ervaring met het inschatten van risico’s. Positief is dat de meeste Europese banken veel sterker zijn dan in 2008.” In dat opzicht is hij het dus niet eens met Benink.

Geert Noels bij VRT Terzake

 

Geert Noels in Terzake

 

VjG kort

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.