Wat zou Draghi (moeten) doen?

Wat zou jij doen als je Draghi was? Die vraag stond centraal in een symposium van SP en Ons Geld, gisteravond in Den Haag. De ECB-voorzitter kreeg heel wat kritiek, adviezen en suggesties om de oren. En dat terwijl Draghi volgens DNB-directeur Knot wordt geacht helemaal niet naar de politiek te luisteren.

Uitsnede-2 Wortmann en Merkies.jpg

Vlnr Edgar Wortmann (Ons Geld) en Arnold Merkies (SP), op de achtergrond Wim Boonstra (Rabobank) en Dirk Bezemer (RU Groningen).

Te gast in de Kamer

Vooraf hadden de organisatoren al laten weten dat alternatieven moeten worden gevonden voor de koers die Draghi is ingeslagen. Daar wil SP-Kamerlid Arnold Merkies graag met Draghi over praten, hij heeft om die reden het initiatief genomen om hem uit te nodigen in de Tweede Kamer. Hij zou op 8 februari te gast zijn, maar is uitgesteld tot na de verkiezingen.

Paardenmiddel

Tegen de vermanende woorden van Knot, blijft Merkies volharden in de noodzaak van het overleg. “Ik maak me grote zorgen over bubbels die in de economie gecreëerd worden, het beleid heeft alternatieven nodig. ECB kan daaraan bijdragen en ik wil weten wat Draghi weerhoudt om daartoe over te gaan. Geld in de markt pompen is een paardenmiddel dat niet meer werkt.”

Legitieme geldschepping

“We moeten Draghi niet vragen om verantwoorde manieren voor geldschepping te vinden, we moeten zelf met een voorstel komen”, zo zei spreker Edgar Wortmann, medeoprichter van Ons Geld. “Om te zorgen dat het maatschappelijk belang centraal staat mag de instantie die de bevoegdheid krijgt om geld te scheppen geen belang hebben bij het verstrekken van leningen. Als er binnen de bitcoingemeenschap criteria zijn voor legitieme geldschepping, kan dat in de monetaire wereld ook.”

Verleidelijk

Ook Wim Boonstra van de Rabobank behoorde tot de sprekers. In vergelijking met zijn optreden bij Sustainable Finance Lab in november optreden bij Sustainable Finance Lab in november was hij heel relativerend en creatief. “Het is nu eenmaal heel verleidelijk voor een overheid om aan geldschepping te doen door de geldpers te laten draaien, als de kostprijs van een biljet een paar dubbeltjes is en de waarde honderd euro.”

Cadeautjes in verkiezingstijd

In tegenstelling tot Knot vindt Boonstra dat de politiek wel degelijk eKasgeld -uitsnede2.jpgen mening over de ECB mag hebben. “Maar er moet wel afstand zijn, anders zouden er cadeautjes worden gegeven iedere  verkiezingstijd. Ik denk dat de ECB in 2012 de euro heeft gered, maar nu ben ik geen fan meer.”

Stap gezet

In zijn slotwoord zei Merkies: “Het is goed dat we het hierover hebben met elkaar. In een democratie kan het een kleine groep zijn die initiatief neemt, het is uiteindelijk de publieke opinie die zorgt dat machthebbers gaan luisteren. Daar hebben we vandaag weer een stap in gezet.”

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.