Gezocht: rust en overstapbuddy

We hebben enkele overstapverhalen geplaatst en we realiseren ons dat nog lang niet iedereen zover is. Dat gaan we vanaf nu belichten: wat weerhoudt je van een overstap en hoe ga je die alsnog realiseren?

De eerste die in de spiegel kijkt is Rob Visser, hoofdredacteur van Verhuis je Geld. “Ik pretendeer niet het allemaal beter te weten.”

Overstap -uitsnede

Waar staat je geld?

Ik heb spaarrekeningen bij ASN Bank en Triodos Bank. Mijn betaalrekening bij een grote bank heb ik spijtig aangehouden.

Wat weerhoudt je van een overstap?

Ik ben potentieel chaotisch. Soms volg ik nauwgezet een aantal uitgedachte stappen. Het volgende moment blijkt dat ik er een paar vergeten ben waarvan je denkt ‘hoe kan dat nou?’

Daar komt bij dat ik veel aan mijn hoofd heb. Een hoge werkdruk als poging om voldoende inkomen te vergaren in de journalistiek. Gevolg is dat ik het moeilijk vind om dingen met aandacht te doen. Zo verloor ik onlangs een portemonnee omdat ik niet de tijd had genomen die goed in mijn broekzak te doen.

Als ik zo’n fout maak bij het overzetten van mijn bankrekening, kan dat veel meer geld schelen en dat kan ik niet missen.

Waardevol en vernieuwend

Verder denk ik dat je bestaan als bewuste burger niet staat of valt met de bank waar je zit. Ik doe al tientallen jaren andere dingen die maatschappelijk waardevol en vernieuwend zijn.

Daarnaast heb ik besloten dat ik niet van mezelf eis dat ik op zeven barricades tegelijk spring. Het is denkbaar dat de AIVD een dossier over me heeft, maar ik ga daar niet tegen vechten. Dat werkt alleen maar averechts en het is niet mijn sterkste kant. Ik doe ook nauwelijks mee aan protestdemonstraties omdat er van alles kan worden geroepen waarvan het lijkt alsof ik erachter sta. En zo zijn er meer goedbedoelde en zinnige activiteiten waar ik niet aan meedoe.

Banken onder druk zetten

Als het op banken aankomt denk ik dat mijn werk voor Verhuis je Geld en andere initiatieven voor de financiële sector veel meer effect heeft dan het elders onderbrengen van het kleine beetje geld dat ik heb.

Tegelijk weet ik dat dit niet helemaal waar is omdat die overstap deel uitmaakt van een brede beweging om banken onder druk te zetten. En als ik die stap zet, neemt de kans toe dat ook anderen daartoe overgaan. Zodat we samen de financiële sector ertoe aanzetten om te vernieuwen.

Kortom: ik ben zeker niet trots op mijn passieve houding, maar ik accepteer het wel van mezelf als een redelijke keuze. Ik sta erachter.

Heb je als hoofdredacteur van Verhuis je Geld niet een soort voorbeeldfunctie?

Ik wil natuurlijk niet degene zijn die water propageert en zelf naar hartenlust wijn drinkt. Maar zo hartenlust is dat niet helemaal niet. Ik heb geen aandelen in banken, ik eet niet van twee walletjes en ik heb geen verborgen agenda omdat ik bijvoorbeeld aas op een mooie opdracht van een bank.

Ik weet dat mensen soms rolmodellen nodig hebben, zeker bij gedragsverandering. Tegelijk kan ik me niet voorstellen dat ik dat zou kunnen zijn. Ik pretendeer niet het allemaal beter te weten.

Wat heb je nodig om die overstap alsnog te zetten?

Als ik tijd en aandacht had om alles even rustig op een rij te zetten zou dat heel veel schelen.

Dan graag nog iemand die over mijn schouder meekijkt, een soort overstapbuddy om te bewaken dat ik niets over het hoofd zie. Uiteraard zal ik ook met die persoon meedenken over zijn of haar overstap. Of een andere wederdienst verlenen.

Wanneer komt het ervan?Rob Visser -2 -uitsnede

Als ik meer rust heb op het financiële front zodat ik de tijd kan nemen om hier goed naar te kijken. Een termijn daarvoor kan ik niet noemen.

Advertentie

2 Reacties op “Gezocht: rust en overstapbuddy

 1. Kijk, daar zijn de meeste banken dus blij mee: verhalen over dat het lastig zou zijn om over te stappen en dat je risico’s loopt. Zelf ben ik al vele jaren geleden overgestapt en ik ben geen enkel echt probleem tegengekomen. Het overstappen bleek bijna het bekende fluitje van een cent. Het belangrijkste: loop eens door al je afschriften van het afgelopen jaar heen en maak een lijst van terugkerende boekingen. Ga na of die bij de overstapservice van de bank automatisch worden meegenomen of dat je er zelf actie voor moet ondernemen. Je zult tot de conclusie komen dat het veel eenvoudiger is dan je denkt.

 2. Dank voor je bemoedigende woorden, Constant (ik doel dan niet op de 1e zin die ik meer als ironisch of sarcastisch ervaar).

  Laat ik uitleg geven over mijn intenties met dit stuk:
  1-Verhuis je Geld is voor eerlijkheid in de financiële sector, dan moeten we zelf het goede voorbeeld geven
  2-ik denk dat degenen die ertegenop zien om over te stappen baat hebben bij empathie: een herkenbaar verhaal maakt duidelijk dat ze niet alleen staan
  3-als ik zou vertellen wat opdrachtgevers of anderen goed uitkomt, zou ik een veelvoud verdienen van wat ik nu betaald krijg. Ik zit in de journalistiek om de realiteit aandacht te geven. Het belang van de lezer is niet ondergeschikt aan andere belangen die spelen
  4-het is zorgelijk dat weinig mensen overstappen, willen we daar verandering in brengen dan moeten we goed in kaart brengen wat ze weerhoudt. Mijn stuk is daaraan een bijdrage.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.