VjG-kort: Bankiers die het voor elkaar hebben?

Deze week om de gebruikelijke tijd twee berichten. Vanavond komt een kort verslag van de conferentie Reinvent Money, die vanmiddag in Delft is.
arnoud-boot-bij-radar
“Zoek de voordelen van de lage rente en blijf kalm.” Zo luidt het advies dat hoogleraar Arnoud Boot afgelopen week gaf bij tv-programma Radar. Hij slaakte kritische noten over het beleid van de ECB en gaf tips voor wie financieel rendement zoekt.

Oude sok

Het is heel jammer dat sparen verlies oplevert, als je geen rente krijgt en wel belasting moet betalen, aldus Boot. “Bedenk dat als je geld in een oude sok stopt je ook geen rente krijgt, terwijl je wel risico loopt bij brand of inbraak. Los je hypotheek versneld af of beleg je geld informeel. Misschien hebben je kinderen geld nodig, zo houd je het kapitaal binnen de familie.”

In de familie

“Blijf ook ver van beleggingen met grote beloftes, zoals Roemeense landbouwgrond. Als je spaart voor een pensioen kun je het  geld dat je de komende 15 jaar niet nodig hebt beleggen met een welgekozen risico.” Hij verwacht dat de rente op spaargeld niet negatief wordt. “Bedrijven die een grote som geld willen stallen, zullen daarvoor parkeergeld moeten betalen. Voor consumenten zullen banken daar lang mee wachten omdat dit grote reputatieschade geeft.”

Ongekende weelde

Tegenover de bankiers die hun klanten in de kou laten staan is er ook een bankier die het (naar de maatstaven van toen) wel goed voor elkaar had: Caecilius Iucundus. Hij hij trouwde met een dochter uit een vooraanstaande Romeinse familie en deed zaken met de elite. Tot hij (waarschijnlijk) overleed door de aardbeving die zijn woonplaats Pompeï trof in 62 nChr. De website 360 Magazine meldt dat er een virtuele reconstructie is gemaakt van zijn huis. “Die toont de ongekende weelde waarin hij met zijn familie leefde.”
Advertentie

Een Reactie op “VjG-kort: Bankiers die het voor elkaar hebben?

  1. Pingback: VjG-reportage: Als vissen die water ontdekken | Verhuis je Geld

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.