Luxe in tijden van crisis

Vanmiddag las ik met groeiende belangstelling de NRC (22/23 oktober 2011), die veel goede artikelen had over de crisis. Dit keer kwam het allemaal behoorlijk hard aan bij me.
Het artikel over de SNS Bank bijvoorbeeld, die nu de zwakste blijkt te zijn van de vier grote Nederlandse financiële concerns en mogelijk de eerstvolgende Nederlandse bank is die het niet gaat redden. De SNS bank die tot 2005 nog naar buiten trad met de reclameslogan ‘Groot geworden door klein te blijven’. “SNS is voortgekomen uit spaarbanken die de spaarzin van arbeiders wilden bevorderen en verzekeraars die door de vakbonden werden opgericht om ze te verzekeren tegen de nadelige effecten van ouderdom en overlijden,” lees ik in het twee pagina’s grote artikel dat geschreven is door Tom Kreling en Daan van Lent. Het begon dus allemaal goed, maar de laatste jaren lijken de oude beginselen vergeten en is er veel geïnvesteerd en gespeculeerd met vastgoed. Die tak heeft bijna anderhalf miljard aan verlies opgeleverd en het is de vraag of ‘de bank voor de kleine lieden’ dit overleeft.

Andere artikelen gaan over de Occupy-beweging, en ook die lees ik met grote belangstelling. Het lijkt alsof we aan de vooravond staan van grote veranderingen in de financiële sector, omdat de bevolking het gewoon niet meer pikt dat zij moeten opdraaien voor onverantwoord gedrag van bankiers en regeringen. Ik krijg daarbij een wat angstig gevoel. Nu lijkt het allemaal nog vrij vredig en ludiek toe te gaan, maar als het uit de hand loopt, als het uitloopt op een soort opstand met geweld… En ik moet ook denken aan al die mensen die het buiten hun schuld nu al slecht hebben en het nog slechter zullen krijgen. Instellingen die voor hen nu al de deuren hebben gesloten zoals sommige buurthuizen en bibliotheken hier in Den Haag.

Dan valt mijn oog op een vreemd groot, zwaar en zwart glanzend Magazine dat bij de NRC is gevoegd en ik begin het door te bladeren. Verbaasd kijk ik nog een keer naar de voorkant. Het heet DeLUXE en het doet zijn naam eer aan, al zou ik het liever De VOLKOMEN OVERBODIGE LUXE willen noemen. Het schiet me even helemaal in mijn verkeerde keelgat. 
Meteen als ik het opensla denk ik: wat een ontzettend overdreven gedoe. Twee hele pagina’s om een paar van die onbetaalbare Louis Vuittton tassen aan te prijzen. Ze vonden het zelf blijkbaar ook niet kunnen, want in kleine lettertjes staat er onderaan de pagina: Zowel de opbrengst van deze tas als de vergoeding voor Bono en Ali worden aan het Conservation Cotton Initiative Uganda geschonken. Bono en Ali zijn blijkbaar de namen van de twee fotomodellen die zojuist hun privévliegtuigje verlaten op weg naar een chique hotel. Of gaan ze direct jagen?

Het blad staat verder vol met paginagrote foto’s en het stikt van de reclame voor peperdure spullen, zoals stoelen, banken en kastjes waar je voor de meesten snel een klein stapeltje duizendjes neertelt. En natuurlijk reclame voor BMW’s en Moët & Chandon champagne. Maar gelukkig zijn er ook serieuze artikelen. Over zwembaden bovenop wolkenkrabbers en zwembaden met haaien erin, om het een beetje minder saai te maken. En over Qatars First Lady, een dame waar Rem Koolhaas van zegt: Sheika Mozah behandelt sport, kunst en entertainment als ‘gelijken’, alle drie bepalend voor het leven. Dat is veel moderner dan onze steriele worsteling tussen populisme en elitisme.”
Ja, aan dit soort informatie hebben we nu net grote behoefte, denk ik schamper en ik troost me met een kopje thee en een droog kaakje.

Hanneke van Veen

Advertentie

14 Reacties op “Luxe in tijden van crisis

 1. Pingback: Luxe in tijden van crisis « Hanneke van Veen

 2. Die Vuitton advertentie is al meer dan een jaar oud, al is het natuurlijk niet zo gelukkig getimed om hem juist nu te plaatsen. Ali is eigenares van modelijn Edun, waarbij dat bedrijf gebruik voor vervaadiging van de kleding uitsluitend maakt van biologische katoen en de medewerkers in Zuid-Amerika een behoorlijk minimumloon uitbetaalt. De opbrengst van de advertentie gaat dus naar een ander biologisch katoen bedrijf in Oeganda. Zo verschrikkelijk fout als het er uit ziet is het m.i. nu ook weer niet. En nee, ze gaan niet jagen, wat ze bij zich dragen is een gitaarkoffer:Bono zit in de muziek. Google maar eens op een paar van deze zoektermen, dan wordt e.e.a snel duidelijker.

  • dank voor je correcties Ineke, die helpen de scherpe toon van Hanneke in context te plaatsen

   zo las ik laatst ook een vervelend commentaar op de koeling van een strand in Dubai. Daar heb ik ook de context gegeven door te schetsen dat het dragen van slippers ook niet bepaald prettig te noemen is + dat de stroom van een zonnekrachtcentrale komt, die ze door een bedrijf uit Duitsland hebben laten bouwen, wat toch de de grootste afzetmarkt voor onze komkommers is

   verder rij ik in een 1 serie met start en stop (heel groen en 20% bijtelling) en gaat Hanneke waarschijnlijk met de fiets, waar de schatkist verder ook weinig aan heeft

   en die Occupiers moeten eens aan het werk

 3. En of die Occupiers aan het werk gaan ! m.a.w. hier komt zeker een vervolg op en die zal grimmiger zijn dan de `vrijblijvendheid` van de vorige x .
  Zolang de burger het gevoel heeft / krijgt dat hij door die grootbanken en multinationals bestolen wordt en ook van Den Haag de kous op de kop krijgt , door verdergaande bezuinigingen die direct debet zijn aan die bankencrisis en vooral de onderlaag onrechtvaardig treft , zal dat zeker gaan gebeuren !

  • Ja ja steeds meer Mensen beginnen door te krijgen dat we al jaren door de Banken bestolen zijn, het is misschien wel een goed idee om ons Geld van alle banken af te halen en alleen bij een Nuts bank waar de Klant dan weer koning is en het geld laten beheren voor een goeie Rente.
   Wat zullen ze schrikken, want zonder ons zijn de Banken NERGENS.

   Gr Jan Molenkamp

   • Een goed idee om naar een Nuts bank te gaan en dat doe ik meteen als ik die “Nuts” -bank weet. Een actie die direct gevoelig aankomt en zeker (uiteindelijk positieve) gevolgen heeft als dat massal wordt. Een effectieve manier om je protest te laten horen. En wat doen we daarna met onze verzekeringsproducten? Aan alle inhoudingen van kosten die plotseling uit de hoge hoed getoverd worden? De Aegons van die wereld hebben ook behoorlijk misbruik gemaakt van hun klanten. Terecht als het publiek daar net zo aandacht voor heeft.
    J. Oost

 4. Er zijn meer van die bladen die overbodig zijn .In “Villa d’Arte” , een blad voor houders van een Visa-card , staan deze maand horloges ; de voordeligste slechts 195,00 euro.
  Er staan ook horloges voor duizenden euro’s , de duurste 5 7 2 8 2 0 euro . Voor dat bedrag kun je ook met de hele familie een aardig tijdje vakantie vieren .
  Maar ja , als je echt geen zinnige dingen meer weet om met je geld te doen . . .

 5. Zit zelf bij de ING door overname van de Postbank en zou heel graag willen verkassen naar een zoals hierboven beschreven door de heer Molenkamp een Nuts bank.
  Het overal veranderen van mijn nieuwe rekening nummer neem ik graag voor lief.
  Zelf heb ik niet te klagen ondanks mijn pensioennering, mijn bezit heb ik niet bijeen gegraaid, maar opgebouwd door vele jaren hard en eerlijk te werken in de handel.
  Iedereen, wie of welke instelling dan ook, moet met zijn poten van andermans geld afblijven.
  Groet van Peter de Bie

  • Ik denk dat veranderen van bank een van de mogelijkheden is om te protesteren om iets te doen (wanneer je niet de mogelijkheid hebt om met een tent in een grote stad te gaan zitten.) tegen het onrecht wat ons “het volk” wordt aangedaan. Wanneer al die mensen die het met Occupy eens zijn, vertrekken bij de ‘grote graaier banken’ dan wordt duidelijk dat de miljoenen aan bonussen beter in de banken kunnen blijven en men betere investeringen VOOR onze maatschappij gaan doen en dat het roer nu echt om moet.

 6. Het zijn NIET alleen de banken die ons bestelen e/o bestolen hebben ,niemand praat momenteel over de verzekerings maatschappijen(banken)die de zaak opgelicht hebben en nog doen.Deze hebben OOK miljarden winst gemaakt en maken het nog steeds over de ruggen van de normale mensen heen.Aan die moeten we ook eens tegen optreden!!!

  • De Triodos bank in Zeist bestaat al een tijdje, geeft geen hoog rendement, maar werkt ook niet met bonussen en heeft de salarissen gemaximeerd.
   Ik ben er tevreden over en vertrouw die bank.

   Adri. ..

 7. Kijk even naar Aegon bestaat ook nog ondanks de woekerpolissen waarvan ze er honderdduizenden van verkocht hebben. En nog steeds onder hun verplichting proberen uit te komen om ‘hun’ klanten te compenseren. Bah

  • Ik wil graag mijn geld veilig bij een bank hebben, ook al is het niet zo veel.
   Maar welke bank is te vertrouwen. Als we daar allemaal naar toe gaan is die bank ook weer heel groot en komen we dan weer in dezelfde positie als nu?
   Van onze regering kunnen we niets verwachten, regeren is vooruit zien, dat kunnen ze dus duidelijk niet. Eerstdaags hebben we alleen nog arme en rijke mensen in dit land………….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.