Transparantie troef bij blockchain

Oog -uitsnede.jpgDe positie van banken in de economie lijkt net zo onaantastbaar als die van instellingen in de gezondheidszorg. Fouten worden verdoezeld ten koste van de klant en met een beroep op het algemeen belang worden eigen belangen doorgedrukt. Daar komt bij dat in de financiële wereld onverantwoord gedrag wordt gestimuleerd met constructies voor dubieuze arbeidsvoorwaarden en belastingontduiking.

Mysterie ontrafeld

Terwijl in de publieke opinie de verontwaardiging over deze praktijken groeit, blijven politiek en toezichthouder daarbij achter. Dat het geldmysterie steeds meer wordt ontrafeld komt onder meer door publicaties als Panama Papers en nieuwe ontwikkelingen als bitcoin en fintech.

Van mastodont naar massa

Deze week werd in Nederland een conferentie gehouden over de technologie van blockchain. Dit is een systeem om te checken of een economische transactie wenselijk is, zonder tussenkomst van derden, zoals notarissen, accountants of overheidsinstellingen. Voordeel hiervan is dat de benodigde informatie veel sneller beschikbaar is en niet gebaseerd wordt op verborgen belangen. Volgens deskundigen is hierbij sprake van een paradigmaverschuiving omdat (wederom) macht wordt verschoven van een mastodont naar de massa.

Benadeeld

Het zijn individuen die elkaar informeren hoe een eerdere transactie met een bepaalde partij is verlopen. Het systeem vergelijkt alle brokjes informatie en iedere inconsistentie wordt gesignaleerd. Wie probeert gekleurde informatie aan te leveren om iemand te bevoordelen, valt snel door de mand en benadeelt zichzelf.

BelanghebbendKetting als fractal, blauw -uitnede

 

Op den duur zullen individuen worden beloond voor de aandacht waarmee ze deze informatie aanleveren. Opmerkelijk is dat een systeem hiervoor (Permacoin) wordt opgezet door Microsoft. Dit roept de vraag op of deze organisatie als anonieme mastodont in de verleiding kan komen om informatie te kleuren op verzoek van belanghebbende partijen. Wellicht moet het functioneren van blockchains ook weer in blockchains worden opgenomen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.